4APR2022

Upplands-Bro första kommunen att testa mobil robot för videosamtal

Frågor om e-tjänster, skola, färdtjänst och mycket annat – det kan du ställa till personalen i kommunens Kontaktcenter. Snart även via roboten Robin, som flyttar in i kommunhuset i Kungsängen i början av april.

En robot med skärm som visar kvinnoansikte. Kommunhusets fasad.

Medarbetaren som håller i videosamtalen kan även styra roboten fysiskt, alltså förflytta den runt i Kontaktcenters foajé, rulla fram till besökare och erbjuda hjälp.

Rent fysiskt ser Robin ut som en skärm på ett stativ med hjul. Den styrs av en medarbetare i Kontaktcenter, som med hjälp av Robin kan ge personlig service till besökare via videosamtal, även om medarbetaren till exempel jobbar hemifrån.

Nu testar Upplands-Bro, som första kommun i landet, den här roboten från företaget RobotMinds.

– Vi arbetar med digitalisering och ständig utveckling av våra arbetsmetoder. Syftet är att göra det enkelt och smidigt för våra invånare att få hjälp med sina ärenden, och att effektivisera arbetet för våra medarbetare, säger Ida Texell, kommundirektör.

Rullar fram och erbjuder hjälp

Robin flyttar in i Kontaktcenter på prov under tre veckor, med start onsdag 6 april. Medarbetaren som håller i videosamtalen kan även styra roboten fysiskt, alltså förflytta den runt i Kontaktcenters foajé, rulla fram till besökare och erbjuda hjälp. Den rullar sakta och har sensorer som gör att den stannar automatiskt om något eller någon är i vägen.

Förhoppningen är att roboten bidrar till ökad tillgänglighet för invånarna och större flexibilitet för personalen, enligt Sandra Leskinen, kontaktcenterchef.

– Nu undersöker vi om roboten är ett lämpligt verktyg att arbeta brett med i kommunen längre fram. Det här är ett första test, det ska bli spännande, säger Sandra Leskinen.

Relaterade nyheter

  • 30 JUN 2022
    För att skapa en långsiktigt hållbar hantering av dagvatten och för att klara av såväl dagens som framtidens krav och utmaningar, krävs god planering. Den 15 juni 2022 antog kommunfullmäktige en dagvattenplan och dagvattenpolicy, som...
  • 27 JUN 2022
    Två personer dödades och flera skadades i samband med en skjutning på en gaybar i Norges huvudstad Oslo under midsommarhelgen. Dådet skedde dagen innan den årliga Prideparaden i Oslo. Paraden ställdes in till följd av händelsen.
  • 22 JUN 2022
    Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) önskar alla en glad midsommar och en skön sommar.
Upp