16DEC2021

Här är årets kultur- och miljöstipendiater i Upplands-Bro

Hantverk och tradition stod i fokus när årets kultur- och miljöstipendier delades ut på årets sista sammanträde i kommunfullmäktige den 15 december 2021.

Bild på två gårdar och personer som fått stipendium

Uppe till vänster, Katarina Werner och Görel Thorin från Stockholms-Näs hembygdsförening. Uppe till höger, hembygdsgården i Kungsängen. Nere till höger, Jan Erik Tärnström, Johanna Karlén och Ebba Horn från Öråkers gård. Nere till vänster, Ladan vid Öråkers gård. Birgitta Uppling, Stockholms-Näs hembygdsförening och Sandénstipendiaten Inger Johansson Löfstedt, kunde inte närvara vid stipendieutdelningen.

– Det som förenar årets stipendiater, och som vi tycker har ett stort värde, är att de håller hantverkstraditionen, vår miljö och vår lokala kulturhistoria levande, och för vidare sina kunskaper till barn och unga i vår kommun. Det är ett sätt att visa den yngre generationen olika vägar till utveckling och att erbjuda en väg till nya intressen, säger Stanislaw Lewalski (M), ordförande i stipendiekommittén.

Stipendiaterna utses av Kultur- och miljöstipendiatkommittén. Juryn 2021 har bestått av ordförande Stanislaw Lewalski (M), Börje Wredén (L), Agneta Holmenmark (S) och Christer Norberg (S).

Upplands-Bro kommuns stipendiekommitté har beslutat om 2021 års stipendier enligt följande:

10 000 kr till Stockholms-Näs hembygdsförening

Stockholms-Näs hembygdsförening tilldelas stipendiet för sitt fina arbete med den årliga hantverksdagen för årskurs tre. Den gedigna planeringen står medlemmarna Birgitta Uppling, Görel Thorin och Katarina Werner för. Det är deras engagemang som gör det möjligt att genomföra dagen.

10 000 kr till Öråkers gård

Öråkers gård är ett värdefullt utflyktsmål för alla. Här finns många olika verksamheter med det gemensamma temat hantverk, konst, hållbarhet, närproducerad mat och biologisk mångfald. I ett pilotprojekt har man byggt upp grönsaks- och bärodlingar med utgångspunkt från biodiversitet och ekologi. Det är en mötesplats med fokus på välmående för människor och djur.

Inger Johansson Löfstedt tilldelas Sandéns stipendium på 10 000 kr

Inger Johansson Löfstedts ambitiösa forskningsverksamhet och berättarförmåga har resulterat i många viktiga kapitel i den kulturhistoriska berättelsen om människors levnadsöden i Håbo-Tibble. En gärning helt i makarna Sandéns anda.

Relaterade nyheter

  • 4 JUL 2022
    Den 1 juni fattade kommunstyrelsen beslut om att Upplands-Bro kommun ingår ett intentionsavtal med Svenska fotbollsförbundet och Hemsö som går ut på att genomföra en förstudie om nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter...
  • 4 JUL 2022
    Som en del av konstfestivalen Wallstreet Stockholm målas två gångtunnlar i Bro. Etablerade konstnärer handleder sommarjobbande ungdomar från Upplands-Bro kommun som har fått i uppdrag att måla tunnlarna för ökad trivsel och trygg...
  • 4 JUL 2022
    I september är det premiär för Upplands-Bro swimrun – en 15 kilometers utmaning i vacker natur med simsträckor i fyra olika sjöar. Arrangerar gör Upplands-Bro Simsällskap och Tibble Sjöscoutkår. Upplands-Bro kommun stöttar med delfinansiering...
Upp