10DEC2021

Ökat antal av åldringsbrott via telefon – var vaksam

Upplands-Bro kommun och lokalpolisen i Järfälla/Upplands-Bro går nu ut med en uppmaning till äldre att vara vaksamma vid telefonsamtal från personer som uppger sig vara från bank, telekomföretag eller annan samhällsviktig aktör.

Polisen har under hösten fått in ett flertal anmälningar gällande åldringsbrott.

Tillvägagångssättet har varit likadant alla gånger. Den som blir uppringd får veta att den har ett inkassokrav, en felaktigt utfärdad faktura eller något annat som behöver justeras med pengar. Därefter ber den som ringer att den som svarar ska använda sitt Bank-ID. Då får bedragaren tillgång till den uppringdes bankkonto.

Ett annat tillvägagångssätt är att den som blir uppringd ombeds att lämna över bankkort och kod till en person som kort efter samtalet kommer till bostaden. Därefter görs tre snabba bankomatuttag, om totalt 15 000 kronor.

Ta för vana att anteckna vad personen säger, be därefter att få ringa upp och avsluta sedan samtalet.

Samhällsviktiga aktörer kontaktar inte sina kunder via telefon, så för att vara helt säker kan du själv eller anhörig/vårdgivare ringa det företag som personen uppger sig arbeta för.

Viktigast – var väldigt försiktig med att logga in på ditt Bank-ID via telefon.

Upplands-Bro kommun och lokalpolisen Järfälla/Upplands-Bro vill sprida och uppmärksamma detta och ber att den här informationen når ut till så många som möjligt av våra äldre invånare.

Vill du veta mera om vad du kan göra – vänligen besök

Relaterade nyheter

  • 17 JAN 2022
    Just nu är det ett ansträngt läge i flera av kommunens skolor och förskolor på grund av hög sjukfrånvaro i personalen. Vi behöver tillsammans hålla nere smittspridningen genom att följa myndigheternas rekommendationer.
  • 14 JAN 2022
    Med vaken blick söker de av allt de ser genom bilrutan. De känner varje område i Upplands-Bro kommun precis lika bra som de känner varandra. I tio år har KG Sjöblom och Tomas Arvén rattat Grannstödsbilen i Upplands-Bro kommun ihop....
  • 13 JAN 2022
    Upplands-Bro kommun har den senaste tiden fått in flera synpunkter och flera goda förslag på kommunens ordningsföreskrifter, som bland annat reglerar fyrverkerier på offentlig plats.
Upp