2NOV2021

Bro simhall har öppnat – massor av kul på lovet

Äntligen! Efter nästan ett år slog Bro simhall upp dörrarna igen just innan höstlovet. Besökarna möttes av en välbekant miljö och ett större utbud av aktiviteter. En nyhet som kommer testas under hösten är digital vattengympa.

Två kvinnor i en bassäng med barnleksaker.

Elin Lindblom och Maja Eklund är glada över att ha fått välkomna besökarna tillbaka till Bro simhall.

Bara någon dag före simhallen i Bro öppnar gör sig personalen redo. Disken vid entrén har blivit kiosk minishop, här kan besökarna numera köpa kaffe, glass, flytkorvar och badkläder.

Inne i hallen har rummet med simskolebassängen byggts om och när vi är på plats har just stora 25-metersbassängen fyllts med vatten igen.

– Vi stängde för allmänheten hösten 2020 på grund av restriktionerna till följd av pandemin. Vi skulle egentligen ha öppnat igen i augusti i år, men då visade det sig att ett rör kopplat till stora bassängen hade gått sönder. Nu är det lagat, vi har fyllt på med vatten och så snart det är bekräftat att det håller så öppnar vi, säger Elin Lindblom, badvärd.

Hon och kollegan Maja Eklund ser fram emot att välkomna besökarna igen.

Många simhallar hölls öppna under pandemin. Att Bro simhall stängde beror på att det är kommunal verksamhet. Liksom biblioteken stängde för besökare och idrottsanläggningarna för spontanidrott, stängde även simhallen för allmänheten.

– Vi har hela tiden fortsatt med simskolan. Alla skolbarn i kommunen har fått simundervisning enligt plan. När vi förstod att vi skulle behöva hålla stängt en längre period passade vi dessutom på att erbjuda extra simundervisning till äldre elever med otillräckliga simkunskaper. Det har varit väldigt uppskattat eftersom man måste bli godkänd i simning för att få godkänt betyg i idrott, säger Maja Eklund.

I början kom beskeden att fortsätta hålla stängt någon vecka i taget. Men snart stod det klart att Bro simhall inte skulle kunna öppna på ett bra tag. Personalen använde tiden till att röja i förråd och göra små reparationer i simhallen. Under sommaren flyttade de utomhus och underhöll kommunens badplatser, höll utesimskola och fanns på plats på några av kommunens stränder där de gav simtips till besökarna.

Några dagar efter att Bro simhall har öppnat på nytt når vi en mycket glad Elin Lindblom:

– Det känns fantastiskt att simhallen används igen! Både vi i personalen och besökarna är så glada. Nu hoppas vi att vi kan fortsätta så här och att det nya utökade aktivitetsschemat används och uppskattas, säger hon.

Kul på höstlovet!

 • Stora 25-metersbassängen: finns hinderbana och leksaker.
 • Simskolebassängen är öppen med djup på 90 centimeter.
 • Äventyrsdelen för de yngsta är öppen. (6-årsgräns i rutschkanan).
 • Den maffiga rutschkanan Spacebowler är öppen. (11-årsgräns och krav på simkunnighet.)
 • Undervattenspussel
 • Ta grönt kort! För 11-15-åringar. Kan man visa att man kan simma 200 meter så får man grönt kort och får besöka simhallen utan medföljande vuxen.
Två kvinnor framför bassäng. I bakgrunden en bioduk på väggen.

I höst startar digital vattengympa i Bro simhall. Från vänster: Elin Lindblom och Maja Eklund.

Digital vattengympa

Simhallen har utrustats med ett nytt ljudsystem samt en modern projektor och en stor vit duk på ena långväggen vid stora bassängen.

– Här ska vi erbjuda digitala vattengympapass. Det finns olika nivå och stilar att välja mellan. Att vi kan köra digitalt gör att vi kan erbjuda fler pass i veckan än tidigare, vi har tänkt testa att ha morgonpass till exempel. Vi hoppas att det kan locka en bredare målgrupp, framför allt våra ungdomar i kommunen. säger Elin Lindblom.

Simlektioner på webben

Personalen har tagit fram korta filmer som visar tekniker för vattenvana, flytläge, bröstsim, ryggsim samt livräddning. Filmerna kommer att publiceras på kommunens webb inom kort.

– Det innebär alltså simlektioner i mobilen som föräldrar kan använda för att träna med sina barn här hos oss, vid kommunens badstränder eller på utlandssemestern, säger Maja Eklund.

Relaterade nyheter

 • 6 DEC 2021
  Lördag 11 december blir det pysselverkstad i Bro bibliotek för alla barn. Kom och skapa julprydnader och häng sedan upp dem i den stora julgranen på torget. Det blir samtidigt grillning och fika på torget för alla
 • 6 DEC 2021
  Kommunen gör en översyn av badplatser i Upplands-Bro. Var med och påverka utvecklingen av kommunens stränder genom att svara på webbenkäten nedan, det tar endast några minuter. Din åsikt är viktig!
 • 2 DEC 2021
  Det kunde ha blivit en storbrand i sporthallen vid Upplands-Brogymnasiet den 12 oktober, men Susanne Lindqvist och Anna Stegius ingrep och lyckades släcka elden. I dag prisades de av brandkåren för sina insatser.
Upp