9SEP2021

Delta i Håll Sverige rent-dagen 18 september!

Lördagen 18 september arrangeras Håll Sverige rent-dagen. Alla som vill kan vara med och plocka skräp, så anmäl dig nu, så bidrar du till renare natur och ett mer hållbart samhälle, ett hållbart Upplands-Bro.

Grupp personer som plockar skräp.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 18 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt. Bilden är från ett tidigare år. Foto: Håll Sverige Rent

Ett mål inom Upplands-Bro kommun är att minska mängden avfall och vi går åt rätt håll. Den 18 september kan alla som vill dessutom göra en extra insats mot nedskräpningen genom att delta i Håll Sverige rent-dagen som arrangeras över hela landet. Bakom evenemanget står organisationen Håll Sverige rent.

– Upplands-Bro är fantastiskt med mycket vacker natur att njuta av. Jag hoppas att många tar chansen den 18 september och ger sig ut och plockar skräp. På så sätt tar vi hand om miljön och ser till att växter och djur inte skadas av sopor som inte hör hemma i naturen, säger Nicola Björk, miljöstrateg i kommunen.

Genom att anmäla ditt deltagande på Håll Sverige rents hemsida kan du beställa ett kostnadsfritt skräpplockarpaket, men det går lika bra att helt enkelt ge sig ut med en påse och plocka skräp i sitt kvarter. Varför inte bjuda med en vän, ta med familjen eller engagera din förening?

Så gör du

Via Håll Sverige rent kan du beställa ett kostnadsfritt skräpplockarpaket för upp till 20 personer (först till kvarn). Du anmäler dig och beställer på Håll Sverige rents hemsida.

Ta hand om skräpet

Här är Håll Sverige rents tips för hur du bäst tar hand om skräpet när du har plockat färdigt.

GULD: Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser!

SILVER: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!

BRONS: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

Kretsloppscentralerna i Skällsta och Brunna har extra öppet lördag 18 september
Då gäller öppet klockan 10-16.

Visste du att…

… våra kommunala förskolor i Upplands-Bro följer Håll Sverige rents lärandeprogram Grön flagg i sitt miljöarbete för hållbar utveckling?

… kommunens skolor, förskolor och ideella föreningar deltar varje vår i skräpplockardagarna, som kommunen ordnar i samarbete med Håll Sverige rent?

... det vid motionsspåren i Hällkana och Lillsjön finns ploggningsstationer där du kan plocka med en påse på promenaden eller joggingturen? Att "plogga" är sammanslagning av "plocka" (skräp) och "jogga".

… vi i Upplands-Bro minskade vårt avfall med 66 kilo per person och år mellan 2014 och 2019? Vi kastar nu 398 kilo avfall per person och år, det är 105 kilo mindre än genomsnittet i Sverige. Men självklart kan vi bli ännu bättre! (Källa: Kolada.se)

… En viktig punkt i mål 12 av de 17 globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 handlar om att minska mängden avfall markant.

Relaterade nyheter

  • 9 DEC 2021
    I Upplands-Bro växer en stor mängd mistel. Kommunen har nu utfört ett beskärningsarbete för att vårda värdträden som misteln växer på. Den som vill kan hämta ett gratis knippe mistel på torgen i Kungsängen eller Bro från fredag 10...
  • 26 OKT 2021
    Du som bor och vistas i Kungsängen – hur upplever du din närmiljö? Följ med på promenad i området och berätta. Välkommen onsdag 3 november klockan 17-19. Samling vid dagcentralen, Torget 4 i Kungsängen.
  • 12 OKT 2021
    Du som bor och vistas i Brunna – hur upplever du din närmiljö? Följ med på promenad i området och berätta. Välkommen onsdag 20 oktober klockan 17-19. Samling i Hagnässkolans matsal.
Upp