23JUL2021

Fältarna i Upplands-Bro - på plats där de unga är

Fältgruppen i Upplands-Bro är kommunens ögon och öron i verkligheten. Ingen har så bra koll på vad de 3 000 barn och unga som bor här gör, tycker och känner om sin närmiljö. Vägen till kunskapen går via förståelse för området de jobbar i samt subkulturerna som de unga är en del av.

-Vi finns där de unga är, säger Sharmarke Elmi. På deras villkor, på deras platser och på deras tider.

Ima Kiabi och Sharmarke Elmi, fältare i Upplands-Bro kommun.

Fältgruppen i Upplands-Bro kommun startade 2020. Redan från början var deras uppdrag annorlunda än i andra kommuner.

-Vi delar vår tid mellan det rena fältarbetet och det administrativa, säger Ima Kiabi. Det täta samarbetet och kunskapsutbytet mellan kommunen, polis, fastighetsbolag och andra parter har gjort att vi kan agera i ett tidigt skede, om vi ser att det behövs. Alla ingående parter gör sin del i samma insats, det har varit vår styrka från början.

Både Sharmarke och Ima har lång bakgrund i Upplands-Bro. De är kända ansikten för alla, men för att fungera väl som fältare behöver man ha viljan att lära sig de subkulturer som finns.

-Vi har exempelvis motorungdomarna, de som kör A-traktor, idrottarna, de som förenas av musik och så de som bara hänger tillsammans, säger Ima Kiabi.

Sharmarke och Ima beskriver sig och de övriga två i fältgruppen som att de vill uppfattas som trygga vuxna. Det ska vara självklart för barn och unga som kanske är orolig för en kompis att våga ta kontakt med dem.

-Vi vill ge dem tryggheten och självförtroendet att veta var de kan vända sig, även med svåra saker. Vi är en trygg punkt i vardagen, men vi har också anmälningsplikt, säger Sharmarke Elmi. Och vi arbetar långsiktigt. Vi följer upp de som tar kontakt med oss, så att de får det stöd de ska ha.

Relaterade nyheter

  • 16 AUG 2022
    Torsdagen den 18 augusti arrangeras sommarfestival i Stjärnparken och vid aktivitetscontainern i Bro. Festivalen arrangeras av sommarjobbande ungdomar som vill skapa en rolig dag med gratis aktiviteter för alla åldrar. Festivalen pågår...
  • 11 AUG 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 10 AUG 2022
    Det har äntligen blivit dags att inviga den nya friluftsgården vid Lillsjön. Här finns nu kafé, möteslokal, värmestuga och omklädningsrum. Den 20 augusti klockan 11 inviger kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson Ersoy...
Upp