13JUL2021

Sommartips för matavfallshantering

Under de varma sommarmånaderna ökar risken för lukt, larver och flugor i Kärl 1 matavfallsfack. Använd dig därför gärna av våra tips.

Viktiga tumregler

Se till att matavfallet är så torrt som möjligt och håll ditt kärl rent!

Släng inte en fuktig papperspåse med matavfall direkt i kärlet utan att den torkas ordentligt!

Bruna matavfallspåsar

Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen. Lägg gärna använda servetter och hushållspapper i påsen för att suga upp vätska.Torrskala lök, sallad och andra grönsaker direkt i påsen.Rulla alltid ihop påsen så att den är ordentligt stängd.Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.Använd med fördel dubbla eller trippla påsar.Kommer flugorna inte åt matavfallet så kan de inte lägga sina ägg och man slipper larverna.

Påshållare/plastkorgen

Använd alltid hållaren för matavfallspåsen för att hålla påsen luftig. Luften kan cirkulera även under påsen och avfallet kan torkas ordentligt.Ställ aldrig påsen i en plasthink eller plastpåse.Diska hållaren om den är smutsig.

Kärl 1 med matavfallsfack

Ett rent kärl är det bästa sättet att undvika flugor och lukt. Spola gärna ur efter varje ordinarie tömning och låt kärlet stå upp och ned för att torka ur ordentligt!Ställ kärlet på en så skuggig plats som möjligt.Häll lite ättika på tunnans kant och botten. Detta motverkar flugor och lukt.För att enkelt applicera ättikssprit på kärlkanten och nere i kärlet häll upp ättikan i en vattensprayflaska och spraya runt kanten och nere i kärlet.

Relaterade nyheter

  • 12 OKT 2021
    Du som bor och vistas i Brunna – hur upplever du din närmiljö? Följ med på promenad i området och berätta. Välkommen onsdag 20 oktober klockan 17-19. Samling i Hagnässkolans matsal.
  • 13 SEP 2021
    Trafikverket har inlett byggnationen av två nya öppningsbara broar i Upplands-Bro. Den ena vid Almarestäket mot Järfälla och den andra vid Erikssund mot Sigtuna.
  • 9 SEP 2021
    Lördagen 18 september arrangeras Håll Sverige rent-dagen. Alla som vill kan vara med och plocka skräp, så anmäl dig nu, så bidrar du till renare natur och ett mer hållbart samhälle, ett hållbart Upplands-Bro.
Upp