15FEB2021

Pionjärsatsning på AI har satt Upplands-Bro på rekryteringskartan

Upplands-Bro kommun testade som första arbetsgivare att rekrytera personal med hjälp av den sociala AI-roboten Tengai. En satsning inom arbetet med fördomsfri rekrytering som resulterat i viktiga erfarenheter och som gjort kommunen känd som en arbetsgivare i framkant.

Kvinna och robot.

Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun, och roboten Tengai.

– Vi jobbar med fördomsfrihet på många olika sätt i vår rekryteringsprocess, Tengai var ytterligare ett verktyg som vi ville prova. Vi behöver nyttja teknik för att säkra strukturer i processen så att vi inte påverkas av invanda mönster och fördomar, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun.

Hon driver arbetet med fördomsfri rekrytering och har ansvarat för kommunens samarbete med företaget TNG som utvecklat den sociala AI-roboten Tengai.

Resan började 2019. Då genomförde kommunen sin första rekrytering med hjälp av Tengai. Det följdes upp våren 2020, då 39 kandidater som sökt jobb inom kommunens verksamheter fick möta roboten. Tengai användes för att tillsätta flera olika slags tjänster; pedagoger, lönespecialister, vårdpersonal och en enhetschef.

Positiv upplevelse

En viktig fråga under arbetets gång har varit kandidaternas upplevelse av att bli intervjuade av en robot som ett steg i processen.

– Vi har faktiskt bara fått positiv feedback. Många tyckte att det var häftigt men det viktigaste för oss var att kandidaterna uppgav att de kände att vi i Upplands-Bro kommun satsar på att ha en fördomsfri process, säger Havva Ilhan.

Uppmärksammat arbete

Kommunens banbrytande arbete har fått en hel del uppmärksamhet. Havva Ilhan har fått berätta om arbetet på seminarier, föreläsningar och i intervjuer med både svensk och utländsk media. Det har väckt intresset för Upplands-Bro som arbetsgivare.

– Vi har fler sökanden per tjänst inom flera yrkeskategorier än vi hade för bara några år sedan. Nu har vi också flera studenter från personalvetarutbildningar som hör av sig med frågor om vårt arbete eller för att söka praktik hos oss. De har hört talas om våra metoder och tycker att det är spännande. Vårt arbete har studerats i avhandlingar vid universitet här i Sverige och även i Spanien och Texas, USA, säger hon.

Även internt har satsningen på fördomsfrihet och ny teknik gett positiva effekter.

– Jag upplever en större respekt för rekryteringsprocessen och ser en ökad medvetenhet i hela vår organisation, vilket gynnar våra verksamheter och därmed invånarna i kommunen, säger Havva Ilhan.

Så arbetar kommunen med fördomsfri rekrytering

Här kan du ta del av ett inspelat digitalt seminarium som kommunen arrangerade i juni 2020.

I seminariet berättar Havva Ilhan om arbetet med Tengai. Här deltar även en representant för företaget TNG. En av kommunens chefer berättar om erfarenheten av använda roboten i en rekrytering och en medarbetare, som intervjuades av Tengai när han sökte jobb i kommunen, berättar om sin upplevelse som arbetssökande.

Relaterade nyheter

  • 27 JUN 2022
    Två personer dödades och flera skadades i samband med en skjutning på en gaybar i Norges huvudstad Oslo under midsommarhelgen. Dådet skedde dagen innan den årliga Prideparaden i Oslo. Paraden ställdes in till följd av händelsen.
  • 22 JUN 2022
    Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) önskar alla en glad midsommar och en skön sommar.
  • 21 JUN 2022
    Bättre Tillsammans är namnet på kommunens egen podd om hållbarhet. I sommar ändrar avsnitten form och fokuserar på personliga berättelser. Samtalsledare blir Shacke Elmi, uppväxt i Bro och tidigare fältassistent i kommunen. Han...
Upp