21DEC2020

Upplands-Bro prioriterar barn och ungas vardag i coronatider

De skärpta restriktionerna påverkar alla, inte minst barn och unga. I Upplands-Bro är barn och ungas välbefinnande en prioriterad fråga. Kommunen arbetar med att ställa om och anpassa verksamheter efter rådande läge, i stället för att ställa in, för att skapa en så bra vardag för barn och unga som möjligt.

Bild på flicka i grå munkjacka

Regeringen och Folkhälsomyndigheten skärpte ytterligare rekommendationerna den 18 december för att minska smittspridningen av covid-19. Läget är allvarligt i Stockholms län och sjukvården i regionen är hårt belastad. Det är av stor vikt att agera kraftfullt och samlat för att möta denna utmanande situation.

En prioriterad fråga för Upplands-Bro kommun i detta svåra läge är att se till att barn och unga har en så bra vardag som möjligt samtidigt som hänsyn tas till rekommendationerna.

– Från och med söndag den 20 december förstärker vi vuxennärvaron i våra utomhusmiljöer för att skapa trygghet och samtidigt begränsa förutsättningar för stora folksamlingar, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det förebyggande och trygghetsskapande arbetet kring barn i skolåldern fortsätter alltså, men med anpassningar. Kommunen ställer inte in verksamhet utan ställer om, så långt det är möjligt. Till exempel bedriver fritidsgårdarna sin verksamhet tryggt och säkert utomhus.

Barn och ungas förluster i kunskaper, utbildningsskulden, ska ersättas i närtid.

– Vi har barn och unga som kämpar under oerhört tuffa omständigheter. En del elever som har sin undervisning på distans letar febrilt efter en tyst plats att kunna följa lektionerna på. Vi har barn och ungdomar som fått hela sin tillvaro nedstängd, både under skoltid och fritid. För oss är det viktigt att det finns goda underlag inför beslut samt att vi bibehåller vår taktiska förmåga, säger Ida Texell, kommundirektör.

Hon fortsätter:

– Många barn lever i familjer med svår stress orsakad av arbetslöshet, eller där föräldrarna är småföretagare som inte längre har någon inkomst. Andra barn lever med oro för sjuka släktningar eller till och med sjuka familjemedlemmar. Vårt uppdrag är att fokusera på att vidta åtgärder baserat på en breddad situationsförståelse och att samarbeta med de föreningar och aktörer vars kunskap har producerats i specifika sociala sammanhang med fokus på barnets bästa, säger hon.

Upplands-Bro kommuns inriktning gäller tills vidare. Kommunen följer utvecklingen noga, samverkar med andra aktörer, och anpassar kontinuerligt arbetet efter rådande rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Relaterade nyheter

  • 27 JUN 2022
    Två personer dödades och flera skadades i samband med en skjutning på en gaybar i Norges huvudstad Oslo under midsommarhelgen. Dådet skedde dagen innan den årliga Prideparaden i Oslo. Paraden ställdes in till följd av händelsen.
  • 22 JUN 2022
    Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) önskar alla en glad midsommar och en skön sommar.
  • 21 JUN 2022
    Bättre Tillsammans är namnet på kommunens egen podd om hållbarhet. I sommar ändrar avsnitten form och fokuserar på personliga berättelser. Samtalsledare blir Shacke Elmi, uppväxt i Bro och tidigare fältassistent i kommunen. Han...
Upp