18DEC2020

Nu anländer konstverket Ping Pong – invigning sker 21 mars 2021

Verket Ping Pong av konstnären Peter Johansson kommer att installeras på måndag, 21 december, vid nya sporthallen i Kungsängen. Den som är nyfiken kan se livesändningar via Facebook. På grund av rådande restriktioner blir den officiella invigningen av verket i mars nästa år, då med flera aktiviteter.

Illustration över fasaden till en sporthall med ett konstverk utanför.

Verket Ping Pong invigs den 21 mars 2021 med en dag i den offentliga konstens tecken. Illustration: Jan Stenberg.

När kommunen bygger nytt avsätts procent av budgeten för konstnärlig gestaltning. Meningen är att tillföra ytterligare en dimension till platsen. Verken upphandlas av konstnärer som får lämna anbud genom skisser och modeller av sina idéer.

I somras blev det klart att konstnären Peter Johanssons sju meter höga verk Ping Pong blir ett nytt landmärke vid den nya sporthallen vid Ekhammarskolan i Kungsängen.

På måndag, 21 december, monteras verket.

Ping Pong har väckt stor uppmärksamhet, både i media och bland kommuninvånarna.

– I vår policy om offentlig konst står bland annat att konsten ”ska ha ett bestående värde och ge utrymme för strömningar inom den samtida konsten”. Ping Pong har skapat lokala diskussioner i sociala medier och även lett till medial debatt – innan verket ens är på plats. Det tycker jag är spännande och visar att offentlig konst berör, säger Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Invigning i mars nästa år

Kommunen planerar en fullmatad invigning med flera aktiviteter i den offentliga konstens tecken. För att så många som möjligt ska kunna delta blir det dock först till våren, på grund av det rådande smittspridningsläget.

I planen finns panelsamtal om offentlig konst och demokrati, guidade konstvandringar i Kungsängens offentliga konstmiljö och givetvis ett möte med konstnären Peter Johansson i en härlig invigningsceremoni av verket.

– Vi är mycket stolta att kunna bjuda in våra invånare till en dag i konstens tecken. Vi hoppas att många tar med sig sina frågor och funderingar och deltar, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Titta in digitalt när Ping Pong monteras 21 december

Måndag 21 december kommer monteringen av verket att pågå under en stor del av dagen.

Se livesändning från monteringen av verket via facebooksidan Kultur Upplands-Bro.

Här kommer kommunen att livesända några minuter åt gången klockan 13:00 och klockan 16:00. Sändningarna ligger kvar på facebooksidan och kan även ses i efterhand.

Delta i invigningen 21 mars 2021

Här kan du läsa mer om invigningen och boka gratis biljetter till de olika arrangemangen.

Boka biljett till varje enskild aktivitet. Det kostar ingenting att delta men platsbokning och begränsat antal platser gäller.

Relaterade nyheter

  • 27 DEC 2021
    Kommunen gör en översyn av badplatser i Upplands-Bro. På drygt två veckor har över 230 personer valt att besvara en webbenkät om vad man önskar se för utveckling framåt. Nu förlänger vi svarstiden till söndag 2 januari – gör din röst...
  • 14 DEC 2021
    Stannar du hemma i jul och vinter? Här finns mycket att hitta på! På kommunens webb hittar du allt du behöver för en skön vinter i Upplands-Bro.
  • 13 DEC 2021
    En satsning för att locka fler tjejer till klubben och ett långsiktigt arbete med ungt ledarskap. Det ledde till att kultur- och fritidsnämnden nu har beslutat att ge årets Jämställdhetsbonus till fotbollsklubben Bro IK.
Upp