13NOV2020

Upplands-Bro på topp 10 för meritvärde

När Lärarförbundet presenterar sin ranking över landets kommuner hamnar Upplands-Bro kommun på plats nummer 175:e i landet och som nummer tolv av länets 26 kommuner. Rankingen mäter flera olika delar, bland annat elevernas meritvärde i årskurs 9 och lärarnas löneläge.

När det gäller meritvärdet för elever i årskurs 9 ligger kommunen på plats 10 av 290. Det är en förbättring med 38 placeringar från förra året. Höga lärarlöner och andel godkända elever som slutar årskurs 9 tillhör Upplands-Bro kommuns styrkor. Rankingen visar att Upplands-Bro kommun har landets nionde högsta lärarlöner (förra året plats 10 av 290).

- Att eleverna i årskurs 9 har bland landets högsta meritvärde är väldigt glädjande. Vi ser dock att det finns områden som måste utvecklas inom skolan i kommunen. Vi tar detta på största allvar och sätter fokus på utveckling som leder till att alla elever når sin fulla potential, säger Paul Gustafsson (M), ordförande för utbildningsnämnden.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Kriterierna är resurser till undervisning, andel utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

- Lärarförbundets undersökning visar det vi känner till sedan tidigare och vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med. Det gäller bland annat andelen behöriga lärare som behöver utvecklas. Genom en ny metod, som fått namnet Upplands-Bro modellen*, hoppas vi att fler behöriga lärare ska få upp ögonen för Upplands-Bro och söka sig hit, säger Viktor Engström, tf utbildningschef i Upplands-Bro.

* Mer information om Upplands-Bro modellen presenteras under vintern.

Relaterade nyheter

  • 1 JUL 2022
    Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
  • 17 JUN 2022
    Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
  • 16 JUN 2022
    Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp