13NOV2020

Upplands-Bro på topp 10 för meritvärde

När Lärarförbundet presenterar sin ranking över landets kommuner hamnar Upplands-Bro kommun på plats nummer 175:e i landet och som nummer tolv av länets 26 kommuner. Rankingen mäter flera olika delar, bland annat elevernas meritvärde i årskurs 9 och lärarnas löneläge.

När det gäller meritvärdet för elever i årskurs 9 ligger kommunen på plats 10 av 290. Det är en förbättring med 38 placeringar från förra året. Höga lärarlöner och andel godkända elever som slutar årskurs 9 tillhör Upplands-Bro kommuns styrkor. Rankingen visar att Upplands-Bro kommun har landets nionde högsta lärarlöner (förra året plats 10 av 290).

- Att eleverna i årskurs 9 har bland landets högsta meritvärde är väldigt glädjande. Vi ser dock att det finns områden som måste utvecklas inom skolan i kommunen. Vi tar detta på största allvar och sätter fokus på utveckling som leder till att alla elever når sin fulla potential, säger Paul Gustafsson (M), ordförande för utbildningsnämnden.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Kriterierna är resurser till undervisning, andel utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

- Lärarförbundets undersökning visar det vi känner till sedan tidigare och vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med. Det gäller bland annat andelen behöriga lärare som behöver utvecklas. Genom en ny metod, som fått namnet Upplands-Bro modellen*, hoppas vi att fler behöriga lärare ska få upp ögonen för Upplands-Bro och söka sig hit, säger Viktor Engström, tf utbildningschef i Upplands-Bro.

* Mer information om Upplands-Bro modellen presenteras under vintern.

Relaterade nyheter

  • 15 OKT 2021
    Att använda digitala verktygen är en naturlig och självklar del av vardagen för de allra flesta barn idag. Digitala verktyg kan användas för att göra undervisning i förskolor och skolor mer tillgänglig för alla barn och stärka barnens...
  • 1 OKT 2021
    När höstterminen 2021 började startade också den nya verksamheten Upp-Starten för elever som nyligen kommit till Sverige. Syfte med verksamheten är att ge eleverna en så bra start som möjligt i den svenska skolan.
  • 23 SEP 2021
    Hur kan en utomhusyta som vuxna knappt ser förvandlas till att bli en plats att stanna till vid, leka vid och använda? Svaret är enkelt. Genom att se världen genom barnens ögon. Detta testas nu i Upplands-Bro.   
Upp