15OKT2020

Partiledare tog del av kommunens trygghetsarbete

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte under torsdagen Trygghetscenter i Bro. Han deltog också i samtal om arbetet mot kriminalitet och för ökad trygghet med lokala företagare och kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

Fyra personer på ett soligt torg.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M), Örjan Josefsson, Icahandlare i Bro, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och kommundirektör Ida Texell.

Ulf Kristersson (M) inledde med ett stopp i Ica-butiken, vars ägare Örjan Josefsson var med och startade ett platssamverksansprojekt under 2019, Business improvement district, BID. Inom BID samverkar kommunen med polisen, skola, handel och fastighetsägare.

Därefter tog Ulf Kristersson en promenad genom Bro centrum tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och representanter från kommunen.

Besöket avrundades med en visning av Trygghetscenter, som invigdes i februari i år. Idén med Trygghetscenter är att skapa goda förutsättningar för samverkan.

Där fick Ulf Kristersson ta del av den palett av insatser som utgör kommunens arbete för ökad trygghet. Bland annat samverkansöverenskommelsen mellan kommunen och polisen, grannsamverkan, fältassistenter, föreningsdriven nattvandring, kamerabevakning, väktare, den sociala insatsgruppen, SIG, och Förebyggande rådet. Även lokalpolisen var på plats.

Ulf Kristersson ställde frågor och lyssnade intresserat.

– Det går att förändra saker. Jag hör att ni har en konkret och aktiv samverkan här i kommunen. Men vi måste förändra lagstiftningen så att det går att göra mer för att komma åt gängkriminaliteten, sa Ulf Kristersson.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos var nöjd med förmiddagen.

– Att bekämpa kriminalitet som drabbar invånare och företagare i vår kommun har högsta prioritet. Vi använder de verktyg som finns men vi i kommunerna behöver fler möjligheter för att kunna ingripa mot kriminella på ett effektivt sätt. Det är positivt att politiker på nationell nivå kommer och lyssnar in vilka utmaningar vi brottas med. Vi vill självklart bidra med våra erfarenheter så att trygghetsarbetet kan stärkas i hela Sverige, sa Fredrik Kjos efter besöket.

Trygghetscenter

På Trygghetscenter samlas kommunens olika trygghetsfunktioner under ett och samma tak. Syftet är att öka samverkan aktörer emellan och vara ett nav för trygghetsarbetet. Hit kan även kommuninvånare vända sig för att komma i kontakt med verksamheten.

Här finns:

 • Trygghets- och preventionsenheten
 • Polis
 • Brandkåren Attunda
 • Kvinnojouren Anna
 • Budget- och skuldrådgivning Nordväst
 • Advokatjouren
 • Ungdomscoacher KAA (Kommunalt aktivitetsansvar)
 • Överförmyndaren
 • Kontaktcenter

Relaterade nyheter

 • 18 MAJ 2022
  Upplands-Bro kommun erbjuder familjerådgivning, riktat till par, som en del i den kommunala servicen. Man kan också få hjälp i sin relation till vuxna barn. De rådgivande samtalen är subventionerade, det första mötet är gratis och...
 • 17 MAJ 2022
  Hur skapar man förutsättningar för ett gott och hållbart ledarskap inom en organinsation, som en kommun? Och finns det något att lära av Schibboleteffekten?
 • 16 MAJ 2022
  Vad tycker du att kommunen och polisen bör jobba med när det handlar om trygghet och säkerhet i Upplands-Bro? Kommunen och lokalpolisen håller gemensamt ett antal medborgardialoger under våren för att prata om trygghet och säkerhet...
Upp