30SEP2020

Balansera mera – att motverka fallolyckor

Varje år hålls balansveckan Balansera mera, då motverkande av fallolyckor är i fokus. Det finns mycket man som äldre person kan göra för att minska risken att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, inläggningar på sjukhus och flest besök på akutmottagningar. Varje år avlider ungefär 1 000 personer i Sverige efter fallolyckor. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus.

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. De flesta som faller gör det hemma i bostaden.

Den 1 oktober uppmärksammas FN:s internationella äldredag och i anslutning till dagen pågår också Balansera mera, en kampanj där mat, motion och medicin är temat.

I Upplands-Bro kommun brukar Balansera mera uppmärksammas av hälso- och sjukvårdsenheten med föreläsningar och utställningar i Kulturhuset. I pandemins spår sker balansveckan i år istället digitalt. Genom att titta på filmerna nedan kan du och dina anhöriga få tips kring hur fallolyckor kan motverkas.

Relaterade nyheter

  • 22 JUN 2021
    På uppdrag av kommunstyrelsen kallade kommundirektör Ida Texell under tisdagen ett stort antal berörda personer och organisationer till ett dialogmöte kring våld i nära relationer. Syfte med mötet var att medvetandegöra och skapa en...
  • 18 MAR 2021
    Upplands-Bro kommun och lokalpolisen kommer gemensamt att ta fram medborgarlöften för ett mer effektivt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Vi behöver din hjälp! Välkommen till ett digitalt möte tisdag 23 mars klockan...
  • 24 JAN 2021
    Upplands-Bro ska vara en trygg kommun att bo och vistas i, det brottsförebyggande arbetet är prioriterat. Kommunen kan även stötta personer med en kriminell livsstil som väljer att byta riktning i livet, ”hoppa av”, och lämna sitt...
Upp