30SEP2020

Balansera mera – att motverka fallolyckor

Varje år hålls balansveckan Balansera mera, då motverkande av fallolyckor är i fokus. Det finns mycket man som äldre person kan göra för att minska risken att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, inläggningar på sjukhus och flest besök på akutmottagningar. Varje år avlider ungefär 1 000 personer i Sverige efter fallolyckor. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus.

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. De flesta som faller gör det hemma i bostaden.

Den 1 oktober uppmärksammas FN:s internationella äldredag och i anslutning till dagen pågår också Balansera mera, en kampanj där mat, motion och medicin är temat.

I Upplands-Bro kommun brukar Balansera mera uppmärksammas av hälso- och sjukvårdsenheten med föreläsningar och utställningar i Kulturhuset. I pandemins spår sker balansveckan i år istället digitalt. Genom att titta på filmerna nedan kan du och dina anhöriga få tips kring hur fallolyckor kan motverkas.

Relaterade nyheter

  • 12 MAJ 2022
    Känner du en ung person som skulle behöva en hjälpande hand tillbaka till samhället och en meningsfull framtid? Framtidslabbet är projektet som vänder sig till unga som av olika skäl inte fullföljt sin skolgång eller arbete och hamnat...
  • 27 APR 2022
    Familjehemmet. Den bästa insatsen som socialtjänsten kan erbjuda i boendeform för barn och ungas utveckling och behov. – Den lilla världen ger en naturlig trygghet, ett sätt för barn och unga att få ”höra till”, säger Izabella Eriksson,...
  • 27 JAN 2022
    Torsdagen den 27 januari är det hemtjänstens dag i Sverige. En dag då den viktiga hemtjänsten uppmärksammas på olika vis runt om i landet. Vad kan vara bättre än att presentera några av de hjältar som arbetar inom hemtjänsten i Upplands-Bro...
Upp