23SEP2020

Rekordplacering för Upplands-Bro i nationell ranking av företagsklimatet

Upplands-Bro har de senaste tio åren klättrat stadigt uppåt i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Trots vårens utmaningar i coronakrisens spår får nu kommunen sin högsta ranking någonsin och placerar sig som nummer 12 av landets 290 kommuner.

Bild på en statistisk uppåtgående graf.

I 2020 års ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner placerar sig Upplands-Bro på plats 12, en rekordplacering.

Varje år rankar Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges kommuner. Upplands-Bro placerar sig sedan flera år högt i rankingen, och de senaste två åren har kommunen legat på plats 16 av landets 290 kommuner.

Nu står det klart att kommunen klättrar ytterligare fyra steg i 2020 års ranking till plats 12.

– Vi har fantastiska företag och företagare i vår kommun och det här resultatet gör mig väldigt stolt. Samtidigt är vår ambition alltid att sikta högre när vi blickar framåt. Ett framgångsrikt näringsliv är en nyckelfaktor i vår vision för ett starkt och hållbart Upplands-Bro, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Högst ranking får kommunen i kategorierna ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” samt ”Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare”.

– Från kommunens sida har vi förbättrat vår service och stärkt dialogen med företagen. Bakom vår höga placering i rankingen ligger ett gediget lagarbete. Det här har vi uppnått tillsammans – näringslivet, politiken och tjänstemannaorganisationen, säger Ida Texell, kommundirektör.

Marcus Nybom, näringslivschef i kommunen, ser resultatet som ett styrkebesked.

– Vi har fått vårt bästa resultat någonsin i rankingen. Vi fortsätter nu att utveckla kommunens företagsklimat tillsammans med näringslivet, säger Marcus Nybom.

Nytt för i år är att en fråga om trygghet finns med i rankingen.

– Företagen i Upplands-Bro ger höga betyg till kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder, till dialogen med kommunens beslutsfattare och även det sammanfattande omdömet. Ett orosmoln bland företag i hela Stockholms län är frågan om brottslighet och otrygghet, vilket visar hur viktigt det är att kommunen och Polismyndigheten arbetar aktivt för att skapa säkerhet och trygghet i dialog med de lokala företagen. När företagen själva får ange vilka frågor som är mest prioriterade för att förbättra företagsklimatet i Upplands-Bro så kommer säkerhet och trygghet högst upp, säger Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv.

"Avspeglar fint samarbete"

De två företagarföreningarna i kommunen gläds åt kommunens placering i rankingen.

– Att under denna pandemi få ett så fantastiskt resultat visar på ett stort arbete, engagemang och vilja i kommunen. Resultatet avspeglar det fina samarbete som finns både inom och mellan det lokala näringslivet, kommunen och alla goda krafter däri. Nu fortsätter vi det arbetet. Tillsammans! säger Birgitta Dickson, ordförande för Företagarna Upplands-Bro.

Maria Brofalk, ordförande i Damernas affärsnätverk, är inne på samma spår.

– Relationer och engagemang är ett viktigt kitt i näringslivsklimatet medan korta beslutsvägar, bra kommunikation, lyhördhet och lösningsorienterat tänk är byggstenar i detsamma. Under många år har företag, politiker och tjänstemän här i Upplands-Bro jobbat aktivt för att utveckla och förbättra näringslivsklimatet, vilket gett mätbara resultat. Vi ser årets näringslivsundersökning som en bekräftelse på att vi fortsätter att utvecklas och förbättras, säger hon.

Relaterade nyheter

  • 24 MAJ 2022
    Kommunen delar årligen ut pris till ett företag som arbetar för en hållbar tillväxt och som har bidragit till att göra Upplands-Bro till en bättre kommun att bo och verka i. Årets utmärkelse gick till konferensanläggningen Happy ...
  • 17 MAJ 2022
    Kommunen delar årligen ut pris till ett företag som arbetar för en hållbar tillväxt och som har bidragit till att göra Upplands-Bro till en bättre kommun att bo och verka i. Här kan du läsa om de nominerade företagen. Vinnaren utses...
  • 11 MAJ 2022
    Ukrainare som anlänt till Upplands-Bro kommun och söker jobb bjuds in till Näringslivsdagen på Bro Park den 18:e maj kl. 13-15. Se information på ukrainska längre ner.
Upp