31AUG2020

Fritidsgården Bro:n tillbaka i Broskolan

I torsdags kväll premiäröppnade fritidsgården Bro:n i nygamla lokaler i Broskolan. Det firades med bandklippning och tal av såväl engagerade ungdomar som politiker.

En person klipper ett blågult band med en stor guldsax.

Fritidsgården Bro:n, som riktar sig till unga i åldern 16-20, har invigts. Ungdomsrådets ordförande Ahmed Afgou klippte ceremoniellt bandet. Nätverket Från Bro För Bro och flera ledamöter från ungdomsrådet var på plats, liksom Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande och Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Fritidsgården Bro:n i Bro riktar sig till ungdomar i åldern 16-20 år. Häromåret flyttades verksamheten från sin dåvarande lokal i Broskolan till Nyfiket i Brohuset i centrum, något de flesta av besökarna upplevde som en försämring.

Några killar började driva frågan om att få flytta tillbaka till Broskolan. De tog med sig sina argument till ett öppet möte med kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M). Det blev startskottet för den process som lett till att Bro:n nu huserar i nymålade lokaler i Broskolan, till stor del utformade av ungdomarna själva.

– Det här är fantastiskt. Vi har haft en bra dialog med ungdomarna, vi står här tack vare deras driv och engagemang. Deras vilja att göra Bro bättre är makalös och det är precis vad som behövs här, sa Fredrik Kjos i sitt invigningstal på torsdagen.

Även kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mattias Peterson (C), talade:

– Det här är en viktig plats i mångas liv, det var likadant för mig, där jag växte upp. Fritidsgården kan vara som ett andra hem, en plats där man hittar sitt självförtroende, sa han.

Två ungdomar, en kille och en tjej sitter i en soffa.

Abdinajib Said, med i nätverket Från Bro för Bro och Amina Khalil, med i ungdomsrådets styrelse, är glada för den nya lokalen i Broskolan som Bro:n nu har flyttat in i.

Stort engagemang

Abdinajib Said, en av killarna i nätverket ”Från Bro För Bro”, som jobbat för att få igenom flytten tackade politikerna och kommunens tjänstepersoner som stöttat i processen.

Amina Khalil från ungdomsrådet berättade om arbetet med att färdigställa lokalen. Utformningen bestämdes bland annat genom en workshop som ungdomsrådet ordnade där unga fick komma med förslag.

Inne lokalen bjöds besökarna sedan på dryck och tilltugg i fritidsgårdens kafé, något som inte funnits tidigare. Soffor, TV-spel och biljardbord har flyttat in, men här finns också ett stort rum som mer påminner om ett kontor, med arbetsplatser.

En plats för utveckling

Dagtid kommer det att användas för Broskolans verksamhet. Ungdomsrådet kommer att ha sina möten här och på kvällarna är det tillgängligt för fritidsgårdens besökare.

– Här ska man kunna plugga till högskoleprovet och läsa körkortsteori. Vi vill ordna CV-verkstad och läxhjälp, berättar Abdinajib Said.

– Det här ska vara mer än ett ställe man hänger på, Bro:n ska vara som en bro från ungdomen till vuxenlivet, säger Amina Khalil.

Kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni är inne på samma spår:

– Detta blir en viktig plats för ungdomar i deras vuxenblivande. Här ska de få stöd och inspiration i delar som är viktiga för dem själva, säger hon.

Relaterade nyheter

  • 18 AUG 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 10 AUG 2022
    Det har äntligen blivit dags att inviga den nya friluftsgården vid Lillsjön. Här finns nu kafé, möteslokal, värmestuga och omklädningsrum. Den 20 augusti klockan 11 inviger kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson Ersoy...
  • 8 AUG 2022
    I september är det premiär för Upplands-Bro swimrun. Nu bjuder en av loppets sponsorer, tillsammans kommunens fritidskonsulent, tillika OS-medaljör i simning, Lars Frölander, in till ett övningsevent inför loppet. Tips om utrustning...
Upp