31AUG2020

Fritidsgården Bro:n tillbaka i Broskolan

I torsdags kväll premiäröppnade fritidsgården Bro:n i nygamla lokaler i Broskolan. Det firades med bandklippning och tal av såväl engagerade ungdomar som politiker.

En person klipper ett blågult band med en stor guldsax.

Fritidsgården Bro:n, som riktar sig till unga i åldern 16-20, har invigts. Ungdomsrådets ordförande Ahmed Afgou klippte ceremoniellt bandet. Nätverket Från Bro För Bro och flera ledamöter från ungdomsrådet var på plats, liksom Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande och Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Fritidsgården Bro:n i Bro riktar sig till ungdomar i åldern 16-20 år. Häromåret flyttades verksamheten från sin dåvarande lokal i Broskolan till Nyfiket i Brohuset i centrum, något de flesta av besökarna upplevde som en försämring.

Några killar började driva frågan om att få flytta tillbaka till Broskolan. De tog med sig sina argument till ett öppet möte med kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M). Det blev startskottet för den process som lett till att Bro:n nu huserar i nymålade lokaler i Broskolan, till stor del utformade av ungdomarna själva.

– Det här är fantastiskt. Vi har haft en bra dialog med ungdomarna, vi står här tack vare deras driv och engagemang. Deras vilja att göra Bro bättre är makalös och det är precis vad som behövs här, sa Fredrik Kjos i sitt invigningstal på torsdagen.

Även kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mattias Peterson (C), talade:

– Det här är en viktig plats i mångas liv, det var likadant för mig, där jag växte upp. Fritidsgården kan vara som ett andra hem, en plats där man hittar sitt självförtroende, sa han.

Två ungdomar, en kille och en tjej sitter i en soffa.

Abdinajib Said, med i nätverket Från Bro för Bro och Amina Khalil, med i ungdomsrådets styrelse, är glada för den nya lokalen i Broskolan som Bro:n nu har flyttat in i.

Stort engagemang

Abdinajib Said, en av killarna i nätverket ”Från Bro För Bro”, som jobbat för att få igenom flytten tackade politikerna och kommunens tjänstepersoner som stöttat i processen.

Amina Khalil från ungdomsrådet berättade om arbetet med att färdigställa lokalen. Utformningen bestämdes bland annat genom en workshop som ungdomsrådet ordnade där unga fick komma med förslag.

Inne lokalen bjöds besökarna sedan på dryck och tilltugg i fritidsgårdens kafé, något som inte funnits tidigare. Soffor, TV-spel och biljardbord har flyttat in, men här finns också ett stort rum som mer påminner om ett kontor, med arbetsplatser.

En plats för utveckling

Dagtid kommer det att användas för Broskolans verksamhet. Ungdomsrådet kommer att ha sina möten här och på kvällarna är det tillgängligt för fritidsgårdens besökare.

– Här ska man kunna plugga till högskoleprovet och läsa körkortsteori. Vi vill ordna CV-verkstad och läxhjälp, berättar Abdinajib Said.

– Det här ska vara mer än ett ställe man hänger på, Bro:n ska vara som en bro från ungdomen till vuxenlivet, säger Amina Khalil.

Kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni är inne på samma spår:

– Detta blir en viktig plats för ungdomar i deras vuxenblivande. Här ska de få stöd och inspiration i delar som är viktiga för dem själva, säger hon.

Relaterade nyheter

  • 18 SEP 2020
    Nu drar scenhösten 2020 i gång med Kultur Upplands-Bro. Efter en tuff vår med många inställda evenemang öppnar nu kommunens scener igen med ett fullmatat program. Självklart anpassat efter rådande rekommendationer – och dessutom gratis...
  • 5 SEP 2020
    Nu invigs den nya sporthallen, anpassad för bordtennis, i Kungsängen. För att undvika en stor folksamling görs d et med en invigningsfilm. Ta del av tal och intervjuer, spana in hallen och njut av spelet när OS-legenden JO Waldner...
  • 27 AUG 2020
    Covid-19 stoppar inte konsten. Även i år genomförs den traditionsenliga konstrundan. Att ta till nya grepp är dock nödvändigt för att undvika smittspridning. Bland annat förlängs presentationsutställning i Kulturhuset i Kungsänge...
Upp