23JUN2020

Rösta fram Upplands-Bros bidrag till FunkisFestivalens konstutställning

Upplands-Bro är en av 22 kommuner som varje år gemensamt arrangerar FunkisFestivalen, en sångtävling för personer med funktionsvariation. I år kommer en konstutställning att hållas i samband med finalen i augusti. Nu kan du vara med och rösta fram vem som ska få representera Upplands-Bro.

Fem personer framför tavlor.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande tillsammans med konstnärerna Emelie, Matilda, Mattias och Jonas och deras verk.

Just nu pågår en konstutställning i kommunhusets entré i Kungsängen. Fyra funkiskonstnärer deltar med varsin tolkning av årets vinnargrupp i den lokala omgången av FunkisFestivalen, ”Albin och bröderna Bjerkestrand”.

De fyra tavlorna har olika uttryck och är gjorda med olika tekniker – måleri, text och kollage – och nu tävlar de om att få representera Upplands-Bro i den konstutställning som ska hållas i samband med sångtävlingens final i augusti.

Vinnartavlan kommer dessutom att tryckas upp som motiv på t-shirts.

I förra veckan var det vernissage med bubbel och mingel. Samtliga konstnärer, Emelie, Jonas, Mattias och Matilda, var på plats och peppade på att få se sina alster upphängda tillsammans.

– Jag har ritat sedan jag var liten, som min mamma. Det ligger i släkten, berättade Matilda.

Mattias har inte bara skapat en av tavlorna, han ingår dessutom i gruppen som framför årets låt för Upplands-Bros räkning.

– Jag hoppas på att vi vinner den stora finalen, det känns bra! sa han.

Två män framför en rollup.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och Derun Amin, som tidigare vunnit FunkisFestivalen, ingår båda i juryn.

"Alla kan skapa"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mattias Peterson (C), höll tal innan han avtäckte tavlorna.

– Konsten är till för oss alla. Och alla kan skapa konst. Här finns en utställning där verken skapats av personer som inte låter någonting stoppa dem, sa han bland annat.

Vinnarbidraget utses dels av en jury som förutom Mattias Peterson består av Derun Amin, tidigare vinnare i FunkisFestivalen, samt kommunens kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni och kommundirektören Ida Texell, som båda deltog via länk.

Men juryn bestämmer inte själv. Alla som vill kan vara med och rösta fram vinnartavlan, tävlingen pågår veckan ut!


Fyra tavlor hänger på en vägg.

Varje tavla har fått en siffra. För att rösta anger man siffran på sin favorittavla (se faktaruta). Klicka på bilden för att förstora!

Så gör du för att rösta!

 • Skicka ett sms med den siffra som din favorittavla har till 072-178 86 92.
 • Det går också bra att rösta i kommunhusets entré i Kungsängen, där tavlorna hänger, genom att posta din röst i röstlådan som finns där (förtryckta lappar finns på plats).
 • För att undvika kompisröster har konstnärernas namn tejpats för.
 • Du kan rösta fram till och med fredag 26 juni.

Relaterade nyheter

 • 3 SEP 2021
  Med Stockholm Art Trail vill Stockholms läns museum locka konstpubliken till länets konsthallar. Startskottet gick den 1 september. Detta är ett sätt att sprida kunskap om en del av all den fantastiska kultur som finns i länet.
 • 28 AUG 2021
  Målningar, skulpturer, textil och mer därtill. 64 konstnärer och konsthantverkare deltar i årets konstrunda i Upplands-Bro. Från lördag 28 augusti kan du se verk från varje deltagare i en gemensam presentationsutställning i konsthallen...
 • 20 AUG 2021
  Under den gångna veckan har barn och unga fått möjligheten att använda sin kreativitet i Stjärnparken, i Bro. Detta tack vare en ny konstworkshop, Ungdomarnas Konstklubb (UKK).
Upp