18JUN2020

Deras idé blev sommarjobb – premiär för tidningen Ungdomsnytt

När kompisarna Natan, Abdinajib, Hussein och Eli-Antonio bestämde sig för att starta en tidning tog de sin idé till kommunens fältare. Nu blir ungdomsredaktionen sommarjobb för totalt 13 unga Upplands-Broare.

Sex stycken killar på en runt ett bord på en balkong i solen.

Eli-Antonio Gorges, Natan Michael, Abdinajib Said och Hussein Ahmad drev idén om att få starta en ungdomstidning inom ramen för kommunens feriearbete. Fältassistenten Sharmarke Elmi har stöttat dem i processen och Dylan Baban (t v) kommer att handleda redaktionen under sommaren.

Målet med webbtidningen, som fått namnet Ungdomsnytt, är tydligt.

– Vi vill bidra till att Upplands-Bro ska vara tryggt. Man får ofta höra om problem men vi vill berätta om allt som är bra här också, säger Eli-Antonio Gorges.

Abdinajib Said fyller i:

– Och vi vill att ungdomars röster ska bli hörda, säger han.

Vill nå både unga och vuxna

Idén föddes för att de fyra kompisarna tyckte att vuxna ofta skrev negativt om ungdomar i Upplands-Bro i lokala facebookgrupper. De hoppas nu att tidningen ska bli en motvikt.

– Vårt mål är att rikta oss till andra ungdomar, absolut, men vi hoppas även att vuxna kommer att läsa våra texter, säger Eli-Antonio Gorges.

Fältassistenten Sharmarke Elmi har stöttat vännerna och hjälpt dem att göra idén till verklighet.

– Det kändes självklart när de kom med ett sådant bra initiativ, det är fantastiskt att ungdomarna själva har drivit fram det här, säger han.

Ubro ger plats

Artiklarna kommer att publiceras på den lokala nyhetssidan Ubro, som drivs av Brobon Karin Sidén sedan åtta år tillbaka. Hon tycker att ungdomarnas tidningsidé rimmar väl med hennes egen.

– För mig är det väldigt viktigt att lyfta även positiva saker. Man ska inte undvika problem men det handlar om att få någon slags balans, annars är det orättvist mot Upplands-Bro. Att detta dessutom är ett initiativ från ungdomarna själva är supercoolt, självklart vill jag stötta det genom att låta dem publicera texter på Ubro, säger Karin Sidén.

Det redaktionella arbetet har precis dragit igång, håll utkik på Ubro.se efter ungdomarnas artiklar från nästa vecka!

Relaterade nyheter

  • 27 JUN 2022
    Två personer dödades och flera skadades i samband med en skjutning på en gaybar i Norges huvudstad Oslo under midsommarhelgen. Dådet skedde dagen innan den årliga Prideparaden i Oslo. Paraden ställdes in till följd av händelsen.
  • 22 JUN 2022
    Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) önskar alla en glad midsommar och en skön sommar.
  • 21 JUN 2022
    Bättre Tillsammans är namnet på kommunens egen podd om hållbarhet. I sommar ändrar avsnitten form och fokuserar på personliga berättelser. Samtalsledare blir Shacke Elmi, uppväxt i Bro och tidigare fältassistent i kommunen. Han...
Upp