16JUN2020

Dans runt midsommarstången, på film!

På fredag den 19 juni är det midsommarafton. Eftersom vi fortfarande ska undvika stora folksamlingar sänder kommunen en midsommarfilm i samarbete med Kungsängens Folkdansgille och filmaren Lasse Thorsberg.

Bild på midsommarstång.

Eftersom vi på grund av corona ska undvika folksamlingar sker midsommarfirandet med en film i år.

Trots corona blir det stämningsfull folkdans och traditionsenliga lekar runt midsommarstången. Via länk, vill säga.

Det är filmaren Lasse Thorsberg, som även stod bakom nationaldagsfilmen som sändes i kommunens youtube-kanal den 6 juni, som står bakom kameran även denna gång.

Lång tradition

För programmet står Kungsängens Folkdansgille, som har hållit i midsommarfiranden i Upplands-Bro sedan snart 70 år tillbaka.

– Vi vill visa midsommarfirande även i coronatider, skapa en gemenskap trots avstånd och social distansering, och ge glädje och hopp om att allt blir som vanligt nästa år, skriver Kungsängen Folkdansgille i en kommentar.

Årets program kallar gillet ”Året då vi tappade fattningen”, eftersom de på grund av rådande omständigheter har valt folkdanser utan ”fattning”, vilket betyder att dansarna inte håller i varandra.

Lekledare

Folkdansgillets barn- och ungdomsgrupp, Dansvilda, bjuder på lekar runt stången till sång och dragspelsmusik, som den som vill kan hänga på hemifrån.

Vuxengruppen uppträder med folkdanser och folkdansgillets egen spelgrupp, Spelvilda, bjuder på musik.

Inspelningen är gjord utomhus, på Kungsängen hembygdsgård.

Se filmen!

Filmen premiärvisas på midsommarafton, fredag 19 juni, klockan 13:00 (då midsommarstången brukar resas i vanliga fall).

Här är direktlänk till filmen i kommunens youtube-kanal.

Den kommer att finnas tillgänglig att se även i efterhand.

Relaterade nyheter

  • 27 DEC 2021
    Kommunen gör en översyn av badplatser i Upplands-Bro. På drygt två veckor har över 230 personer valt att besvara en webbenkät om vad man önskar se för utveckling framåt. Nu förlänger vi svarstiden till söndag 2 januari – gör din röst...
  • 14 DEC 2021
    Stannar du hemma i jul och vinter? Här finns mycket att hitta på! På kommunens webb hittar du allt du behöver för en skön vinter i Upplands-Bro.
  • 13 DEC 2021
    En satsning för att locka fler tjejer till klubben och ett långsiktigt arbete med ungt ledarskap. Det ledde till att kultur- och fritidsnämnden nu har beslutat att ge årets Jämställdhetsbonus till fotbollsklubben Bro IK.
Upp