14JUN2020

Klart för ny offentlig konst i Kungsängen och Bro

I veckan som gick blev det klart vilken konst som ska få pryda entrén till den nya sporthallen anpassad för bordtennis som snart står färdigbyggd i Kungsängen. Nyligen beslutades även om en stjärnspäckad installation i aktivitetsparken i Bro.

Tre män uppställda. Den mittersta håller i en skylt.

Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden samt i nämndens arbetsutskott, håller i en detalj från det planerade konstverket Stjärnor i Bro. Till vänster: Paul Gustavsson (M) och till höger: Naser Vukovic (S).

När kommunen bygger nytt avsätts en procent av budgeten för konstnärlig gestaltning. Meningen är att tillföra ytterligare en dimension till platsen.

Verken upphandlas av konstnärer som får lämna anbud genom skisser och modeller av sina idéer och nu är det klart vilka verk som ska uppföras vid den nya sporthallen anpassad för bordtennis i Kungsängen, samt aktivitetsparken i Bro.

Beslutet har fattats i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott bestående av Mattias Peterson (C), Paul Gustafsson (M) och Naser Vukovic (S).

– Torg, parker och kommunala byggnader är vardagsrum som tillhör oss alla och som vi vill ska vara vackra. En konstnärlig gestaltning kan antingen smälta in i, eller stå i stark kontrast till, sin omgivning. Konsten ska rycka tag i oss, väcka oss och ge oss nya perspektiv. Jag är mycket glad över konsten som nu presenteras, säger Mattias Peterson, som också är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På höjden

Utanför sporthallen får Kungsängen ett nytt landmärke i form av verket Pingpong. Bakom det nästan sju meter höga verket står världskonstnären Peter Johansson. Skulpturen kommer att ha rörliga delar och har, förutom namnet, en koppling till bordtennis genom att figurens ögon går från sida till sida – som på en åskådare till en bordtennismatch.

– Det var bland annat det lekfulla uttrycket som gjorde att det blev Pingpong, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Stjärnspäckat i Bro

I Bros aktivitetspark kommer ett verk bestående av två skyltar att byggas. Även här har konstnärsgruppen Wiklund&Wiklund som står bakom projektet, tänkt att konsten ska synas på håll. Namnet Stjärnor i Bro kopplar till platsen med det gamla stjärnobservatoriet Kvistaberg.

Delar av konstverket ska skapas i samarbete med skolungdomar från Bro. De ska få fotografera sitt område och bilderna kommer sedan att sättas ihop med gamla stjärnbilder från Kvistaberg och tryckas på skyltarna.

– Det här verket utmanar platsen på ett speciellt sätt och kopplar ihop gamla stjärnor med dagens unga stjärnor i Bro, säger Hannah Rydstedst Nencioni.

Här kan du se hur verket Pingpong är tänkt att stå vid den nya sporthallen.

Relaterade nyheter

  • 17 JUN 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 14 JUN 2022
    Vattentemperatur, trängsel, antal lediga P-platser och mer. Badplatsen vid Lillsjön är numera uppkopplad mot kommunens webb så att du i realtid kan se status på flera parametrar. Nu kan du planera ditt besök så att det blir som det...
  • 7 JUN 2022
    Här hittar du årets sommarlovsprogram med massor av roliga saker att hitta på. Aktiviteter kommer att publiceras löpande på den här sidan under hela sommaren, så håll koll här!
Upp