3JUN2020

Förskolebarn möter Tengai

Som första barngruppen i världen har barnen på Brunna förskola i Upplands-Bro fått träffa och prata med den svenskutvecklade intervjuroboten Tengai.

 • – Det finns ett stort värde i att framtidens medarbetare får en möjlighet att möta framtidens teknik, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun, en av initiativtagarna till mötet.

Upplands-Bro blev uppmärksammat förra året då kommunen var först i världen att använda Tengai vid rekrytering av nya medarbetare. Detta för att åstadkomma en mer rättvis och fördomsfri rekryteringsprocess.

Nu har samarbetet med företaget Tengai, som byggt roboten, återupptagits och utvecklats. I en paus mellan alla anställningsintervjuer fick roboten träffa framtidens medarbetare, 4 – 6 år gamla barn på Brunna förskola, bland annat som ett led i digitaliseringsarbetet och den IKT-strategi (Informations- och Kommunikationsteknik) som kommunen jobbar med.

Barn på Brunna förskola i Upplands-Bro kommun sitter framför intervjuroboten Tengai.

Förskolebarnen på Brunna förskola träffar Tengai, som första barngrupp i världen.

 • – Jättespännande! Vi har under våren varit med barnen på Tekniska museets robotutställning. Barnen har diskuterat vilka robotar de skulle vilja skapa och gjort ritningar om robotens funktioner. De har byggt egna robotar av återvunnet material i ateljén, så de var bra förberedda inför mötet med Tengai, säger Ella Heickell, ateljerista och pedagogisk utvecklingsledare i enheten Brunna förskolor i Upplands-Bro kommun, som födde idén med att förskolebarnen skulle kunna möta intervjuroboten.

Barnens frågor till roboten var många: Kan du laga mat? Kan du städa? När dog dinosaurierna ut? Hur gammal blir en nyckelpiga? För att nämna några exempel.

När frågan om god mat kom upp svarade roboten utan att tveka ”pizza”, till barnens förtjusning. Mest skratt lockade robotens övning med skalor för att värma upp rösten. ”En gång till!”, ropade barnen i kör.

 • – Förutom att ge barnen en inblick i tekniken så handlar det om att bejaka deras nyfikenhet. Det jobbar vi mycket med på förskolan, säger Gunilla Karlsson, rektor på Brunna förskolor.
6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

Relaterade nyheter

 • 6 MAJ 2021
  Idag kl 11.00 livesänder vi padel från Popup padel & gym i Kungsängen. Två ekonomielever har utmanat lärarna Jocke Bengtsson och Stefan Lindberg på en rafflande padelmatch. Vem vinner? Kolla in sändningen live eller i efterhand från...
 • 3 MAJ 2021
  Ännu ett läsår närmar sig sitt slut och snart kommer våra 3:or att sluta gymnasiet och gå ut i vuxenlivet. Vi på Upplands-Brogymnasiet som haft glädjen att ha dem hos oss under gymnasieåren, är måna om att studentdagen ska bli en minnesvärd...
 • 27 APR 2021
  Vårt ekonomiprogram med juridisk inriktning arbetar intensivt med att förbereda eleverna för livet efter skolan. Nu kan du gå in och lyssna på mordpoddar och rättegångsspel gjorda av elever som en del av deras ordinarie undervisn...
Fråga oss
Upp