25MAJ2020

Enhetschefen: ”Vi sörjer dem vi förlorat i covid-19

Det har varit en svår period på äldreboendena Norrgården och Allégården, där flera äldre avlidit i covid-19. Sakta men säkert återvänder nu en ny slags vardag. Enhetschefen Susanna Kraftelid berättar.

porträtt på blind kvinna.

Susanna Kraftelid är enhetschef för äldreboendena Norrgården och Allégården.

”Ett tag hade vi 89 procents sjukfrånvaro på våra boenden, Norrgården och Allégården. Samtidigt blev flera av våra äldre svårt sjuka i covid-19. Så vi skickade ut rop på hjälp – och folk kom.

Många var personer som vikarierat hos oss tidigare, andra ville ställa upp när våra äldre behövde det som mest. Vi hade ett tjugotal personer här som jobbade dag och natt. Häromdagen hade vi en ceremoni för att tacka av dem och visa vår uppskattning.

Att vi behövde så mycket folk var för att många i den ordinarie personalen också hade smittats av corona. Andra ingår själva i någon riskgrupp och kunde inte ställa upp.

Speciellt band

Vi tänker alltid på hygienrutiner i vårt arbete. Men när vi fått in smittan på våra två boenden avgränsade vi dessutom avdelningarna med covid-sjuka från resten av verksamheten. Där inne jobbade personalen i full skyddsutrustning och de arbetade endast på de avdelningarna, för att inte sprida smittan.

Det är tufft.

Man har på sig skyddsrock, förkläde, stövlar, mössa, handskar, munskydd och visir och man arbetar i en extremt svår situation. Vi har förlorat flera av våra äldre i den här sjukdomen och vi sörjer.

Som personal får man ett speciellt band till de äldre man tar hand om, man lär känna dem. Vi har haft gruppsamtal med personal som mår väldigt dåligt. Kommunen erbjuder stöd hos företagshälsovården men hittills föredrar de flesta att gå igenom detta tillsammans.

Flera av de äldre som insjuknade har också blivit friska. Nu är det smittfritt på både Allégården och Norrgården och det är fantastiskt.

Inte över än

Men detta är inte över. Vi håller den sociala distansen, dukar varannan plats vid måltider. Det innebär också att de boende inte får slå sig ner i soffgrupper tillsammans och fika och prata som de är vana vid. Men de förstår och en del har i stället börjat sätta sig utomhus och umgås med avstånd till varandra.

I vår nya vardag satsar vi extra på individuella aktiviteter. Ett tag hade vi förstärkning från andra verksamheter i kommunen: från ekonomiavdelningen och miljö- och hälsa till exempel. De kollegorna blev ett tillskott som gjorde att vi kunde erbjuda våra friska äldre promenader och videosamtal med anhöriga – trots det ansträngda läget.”

Relaterade nyheter

  • 13 OKT 2021
    För tionde gången arrangerades Alzheimerdagen i Upplands-Bro kommun under slutet av september. Nu finns filmer från dagen tillgängliga för alla att ta del av. Men hur är det egentligen med antalet arrangerade Alzheimerdagar?*
  • 11 AUG 2021
    Demensverksamheten i Upplands-Bro fick på onsdagen fint besök. Den världsberömde balettmästaren Nicholas Albert Khan, verksam vid Kungliga Baletten i Stockholm, höll i en workshop med deltagare från dagverksamheten på Kvistaberg och...
  • 22 JUN 2021
    På uppdrag av kommunstyrelsen kallade kommundirektör Ida Texell under tisdagen ett stort antal berörda personer och organisationer till ett dialogmöte kring våld i nära relationer. Syfte med mötet var att medvetandegöra och skapa en...
Upp