14MAJ2020

Här är ungdomar med i skapandet av ny aktivitetsapp

I höst ska en ny digital tjänst lanseras där Upplands-Bros 10-16-åringar ska kunna hitta kul fritidsaktiviteter att testa. Idén kommer från den ideella föreningen Sparks Generation som nu utvecklar appen i ett pilotprojekt tillsammans med konsultföretaget PWC Experience center och Upplands-Bro kommun.

Fem ungdomar bredvid varandra, tre tjejer, två killar.

Robin McKay, Elton Palm, Emma Barlov, Tillda Johansson, Mikine Bergström och William Hintikka deltog i wokshopen om den kommande aktivitetsappen för unga.

”Vad ska jag göra idag?” Svaret på den frågan kan Upplands-Bros unga inom några månader hitta i en ny webbapp. Sparks generation är en förening som vill hjälpa unga att hitta sin drömaktivitet, sin grej. Grundidén är att sammanföra arrangörer som ordnar ungdomsaktiviteter med den unga målgruppen genom att finnas på plattformar där unga finns och samarbeta med inspirerande influencers.

Nu är arbetet med att ta fram en lokal webbapp för Upplands-Bro igång. Ett steg i processen är att hålla workshops med unga Upplands-Broare.

En tisdagskväll i mitten av maj har därför ett tiotal unga samlats i Marina föreningshuset i Kungsängen.

Att testa sig fram

De kommer från olika delar av kommunen och har olika intressen. De flesta har någon aktivitet som de ägnar sig åt på fritiden men idén om den nya appen har väckt deras nyfikenhet.

– Om man vill hitta en aktivitet så är det bästa sättet att testa olika och se vad man gillar. Jag har spelat fotboll och basket innan, men fastnade för innebandy. Jag har flera kompisar som inte går på någon aktivitet, jag tror att många skulle gilla att få tips på vad man kan göra, säger Elton Palm, 14, från Bro.

De som ska utveckla själva appen är PWC Experience Center. Därifrån har Jenny Lycke, insiktsstrateg och Robin Lewis, processledare, kommit för att hålla i kvällens samtal.

Det är många frågor och gruppen levererar resonemang och insikter.

Som på frågan om de brukar planera långt i förväg vad de ska hitta på efter skolan – ”nej, man skickar ett meddelande och sen träffas man.”

Vad får dem att vilja använda en tjänst? ”Att innehållet uppdateras ofta, att kompisarna också är där, att det är enkelt att dela evenemang med varandra”.

Anpassade förslag

Några önskemål från gruppen är att det gärna får finnas utmaningar som man kan göra hemma och att man kan tävla med sina vänner i appen.

En sak som redan är bestämd att appen ska innehålla är ett slags test som ungdomarna kan göra, som är baserat på deras personlighet, intressen och behov. Testet ska kunna ge anpassade förslag på aktiviteter som kan passa just dem, exempelvis beroende på om de gillar bollsporter eller inte, eller om de föredrar att vara själva eller i grupp.

– En sak som tydligt kommer fram i de här diskussionerna är att ungdomarna drivs av väldigt olika saker. Någon vill bara tävla, en annan mest ha kul med kompisarna, säger Robin Lewis.

 

Två kvinnor.

Alexandra Krook, grundare av sparks Generation och Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun hoppas att den nya appen kan hjälpa ungdomar hitta just sin grej här i kommunen.

Alexandra Krook, Sparks generations grundare är med i bakgrunden under kvällen.

– För oss är det superviktigt att vi samskapar den här tjänsten med de som ska använda den. Vi vill veta hur den här appen kan tillföra värde i ungdomarnas vardag, säger hon.

Även Hanna Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun är på plats.

– Det här skulle verkligen kunna hjälpa oss som arbetar med unga att nå ut direkt till målgruppen i en kanal som tilltalar dem. Jag ser det som ett potentiellt verktyg för att kunna förbättra folkhälsan och hjälpa ungdomar till en meningsfull och aktiv fritid i ett sammanhang som de själva väljer, säger hon.

Läs mer

Upplands-Bro och Sparks Generation utvecklar app – ska få unga att hitta sin grej

Hör Sparks-grundaren Alexandra Krook om idén bakom Sparks och hur allt började i kommunens egen podd Bättre Tillsammans – hållbart, helt enkelt

Relaterade nyheter

  • 1 JUL 2022
    Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
  • 17 JUN 2022
    Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
  • 16 JUN 2022
    Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp