29APR2020

Akut oro över ungas alkoholkonsumtion i Upplands-Bro

Varje vår när vädret blir varmare samlas unga utomhus och umgås, så är det även i år trots den pågående Coronapandemin. I morgon är det Valborg och kommunens fältassistenter förbereder sig för att behöva ta hand om många alkoholpåverkade ungdomar. De efterlyser hjälp från föräldrar och andra vuxna.

Tre personer, två män och en kvinna, framför systembolaget.

Inför Valborgshelgen informerade fältassistenterna Shacke Elmi, Steven Kiabi och Malin Grentzelius om Tonårsparlören utanför Systembolaget i Kungsängen, om hur man som vuxen kan prata om alkohol med tonåringar.

Kommunens fältgrupp, som jobbar uppsökande med fokus på ungdomar, ser med stor oro på alkoholkonsumtionen bland unga.

– Att unga dricker är problematiskt, men inget nytt, och i år ser vi att det är mer än vanligt. Ungdomar samlas ute i stora grupper, ofta över 100 personer, främst vid kommunens badplatser. Många är kraftigt alkoholpåverkade, säger Steven Kiabi, fältassistent.

Att som minderårig få tag på alkohol är inte svårt. Ofta är det via sociala medier ungdomarna hittar personer som vill sälja alkohol och stämmer helt enkelt träff med dessa.

– Det är särskilt riskabelt eftersom de inte vet vad de får i sig, säger Steven Kiabi.

Han och hans kollegor understryker att det är viktigt att förstå konsekvenserna av alkohol, till exempel:

Alkohol är skadligt för hälsan, särskilt för unga vars kroppar fortfarande växer och utvecklas.

Risken att utsättas för brott ökar.

En berusad person förlorar ofta omdömet.

Ett brott att köpa ut

Ett annat sätt som unga får tag i alkohol är genom att en förälder eller annan vuxen köper ut. Det klassas som langning och är ett brott.

– Att köpa ut alkohol är brottsligt och kan ge böter eller i vissa fall upp till två års fängelse. Forskning visar dessutom att unga som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer i andra sammanhang, än de unga som inte blir bjudna hemma, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Föräldrar och andra vuxna, tänk på detta

- Håll koll på var din ungdom är och i vilket sällskap. Ring din ungdom regelbundet under kvällen och försäkra dig om att hen mår bra. Om din ungdom ska övernatta hos en kompis, kontrollera med kompisens vårdnadshavare och håll kontakt med din ungdom under kvällen och stäm av att allt är okej. Nöj dig inte med sms.

- Köp inte ut alkohol till din ungdom eller någon annan som är under 20år.

- Läs på om unga och alkohol på Tonårspalörens hemsida -https://www.iq.se/tonarsparloren/

Följ med ut och nattvandra!

På Valborgsmässoafton, den 30 april, samt den 1 maj, kan du som vuxen ansluta till nattvandringsgrupperna i kommunen. Ingen föranmälan krävs.
(Du nattvandrar utan ersättning tillsammans med nattvandrandade föreningar. Du ska givetvis vara nykter.)

Bro: samling på Trygghetscenter i Bro centrum klockan kl 19.00.

Kungsängen och Brunna: samling kl. 20.00 i Gula Villan (intill parkeringen och skate-rampen vid Ekhammarskolan.)


Kommunens fältgrupp

Sedan några veckor är fältgruppen i Upplands-Bro kommun igång. Den består av tre personer, till sommaren börjar en fjärde. De som jobbar nu är Steven Kiabi, Shacke Elmi och Malin Grentzelius. Fältgruppen arbetar socialt uppsökande med gruppen unga.

Både ungdomar och vårdnadshavare kan kontakta fältgruppen.

Mail: faltgruppen@upplands-bro.se. Telefon: 0721-78 84 07.

Relaterade nyheter

  • 1 JUL 2022
    Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
  • 17 JUN 2022
    Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
  • 16 JUN 2022
    Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp