17APR2020

Upplands-Bro och Sparks Generation utvecklar app – ska få unga att hitta sin grej

Sparks Generation hjälper unga att hitta sin drömaktivitet, sin grej. Tillsammans med Upplands-Bro kommun och PwC, ska man nu skapa en digital mötesplattform, som ska få kommunens unga och lokala idrotts- och kulturföreningar att hitta varandra.

Bild med logga: Sparks

Nästan var fjärde ungdom i åldern 12-15 år deltar inte i någon ledarledd fritidsaktivitet, enligt siffror från SCB. Samtidigt visar forskning att meningsfulla fritidsaktiviteter är viktigt, både för individen och samhället i stort.

Sparks Generation är en ideell förening som startade för ett år sedan. Idén är att hjälpa unga att hitta en aktivitet, ”sin grej”, genom att tillsammans med aktörer som erbjuder idrotts- och kulturaktiviteter för unga, ordna prova-på-tillfällen. På samma gång hjälper man arrangörerna att nå ut med sitt utbud.

Influencers inspirerar

För att nå den unga målgruppen jobbar Sparks med influencers som testar aktiviteter och inspirerar de unga att prova något nytt. Under sitt första år har föreningen medverkat till att över 600 unga har testat bland annat badminton, fäktning, bågskytte, volleyboll, streetdance, porträttmålning och improvisationsteater.

I ett pilotprojekt utvecklar nu Sparks Generation, Upplands-Bro kommun och PwC en unik inspirations- och mötesplattform på webben i form av en webb-app.

Man loggar enkelt in på appen för att hitta det lokala utbudet där man bor.

– Med vår tjänst kan vi tillsammans nå unga på ett helt nytt sätt, i en tjänst där de enkelt kan hitta prova-på-aktiviteter lokalt där de bor, lära sig något nytt och få chansen att träffa nya kompisar, säger Sparks generations grundare Alexandra Krook.

Positivt tillskott

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro, är glad över samarbetet.

– Det här kommer att ge våra ungdomar möjlighet att upptäcka nya aktiviteter i det rika utbud som finns här i vår kommun, och välja det som passar var och en bäst, säger Fredrik Kjos.

Även kommundirektör Ida Texell ser samarbetet med Sparks Generation som ett positivt tillskott i Upplands-Bro.

– Social hållbarhet är viktigt i vår kommun och ett av våra mål handlar om ett hållbart liv och hälsa. Att ungdomar ges möjlighet att stärka sin egenmakt genom att utforska idéer och testa olika saker är en viktig del av att växa upp i en hållbar kommun, säger Ida Texell.

Blond kvinna på bild samt texten Bättre Tillsammans

Sparks generations grundare Alexandra Krook berättar om sitt arbete i kommunens podd Bättre Tillsammans - lyssna gärna!

Intervjuas i kommunens podd Bättre Tillsammans

Hör Alexandra Krook berätta hur Sparks det senaste året har fått över 600 ungdomar att testa bland annat fäktning, bågskytte, streetdance, porträttmåleri och improvisationsteater. Inspirerande!

Här kan du lyssna på avsnittet.

Relaterade nyheter

  • 1 JUL 2022
    Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
  • 17 JUN 2022
    Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
  • 16 JUN 2022
    Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp