17APR2020

Upplands-Bro och Sparks Generation utvecklar app – ska få unga att hitta sin grej

Sparks Generation hjälper unga att hitta sin drömaktivitet, sin grej. Tillsammans med Upplands-Bro kommun och PwC, ska man nu skapa en digital mötesplattform, som ska få kommunens unga och lokala idrotts- och kulturföreningar att hitta varandra.

Bild med logga: Sparks

Nästan var fjärde ungdom i åldern 12-15 år deltar inte i någon ledarledd fritidsaktivitet, enligt siffror från SCB. Samtidigt visar forskning att meningsfulla fritidsaktiviteter är viktigt, både för individen och samhället i stort.

Sparks Generation är en ideell förening som startade för ett år sedan. Idén är att hjälpa unga att hitta en aktivitet, ”sin grej”, genom att tillsammans med aktörer som erbjuder idrotts- och kulturaktiviteter för unga, ordna prova-på-tillfällen. På samma gång hjälper man arrangörerna att nå ut med sitt utbud.

Influencers inspirerar

För att nå den unga målgruppen jobbar Sparks med influencers som testar aktiviteter och inspirerar de unga att prova något nytt. Under sitt första år har föreningen medverkat till att över 600 unga har testat bland annat badminton, fäktning, bågskytte, volleyboll, streetdance, porträttmålning och improvisationsteater.

I ett pilotprojekt utvecklar nu Sparks Generation, Upplands-Bro kommun och PwC en unik inspirations- och mötesplattform på webben i form av en webb-app.

Man loggar enkelt in på appen för att hitta det lokala utbudet där man bor.

– Med vår tjänst kan vi tillsammans nå unga på ett helt nytt sätt, i en tjänst där de enkelt kan hitta prova-på-aktiviteter lokalt där de bor, lära sig något nytt och få chansen att träffa nya kompisar, säger Sparks generations grundare Alexandra Krook.

Positivt tillskott

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro, är glad över samarbetet.

– Det här kommer att ge våra ungdomar möjlighet att upptäcka nya aktiviteter i det rika utbud som finns här i vår kommun, och välja det som passar var och en bäst, säger Fredrik Kjos.

Även kommundirektör Ida Texell ser samarbetet med Sparks Generation som ett positivt tillskott i Upplands-Bro.

– Social hållbarhet är viktigt i vår kommun och ett av våra mål handlar om ett hållbart liv och hälsa. Att ungdomar ges möjlighet att stärka sin egenmakt genom att utforska idéer och testa olika saker är en viktig del av att växa upp i en hållbar kommun, säger Ida Texell.

Blond kvinna på bild samt texten Bättre Tillsammans

Sparks generations grundare Alexandra Krook berättar om sitt arbete i kommunens podd Bättre Tillsammans - lyssna gärna!

Intervjuas i kommunens podd Bättre Tillsammans

Hör Alexandra Krook berätta hur Sparks det senaste året har fått över 600 ungdomar att testa bland annat fäktning, bågskytte, streetdance, porträttmåleri och improvisationsteater. Inspirerande!

Här kan du lyssna på avsnittet.

Relaterade nyheter

  • 6 MAJ 2021
    Idag kl 11.00 livesänder vi padel från Popup padel & gym i Kungsängen. Två ekonomielever har utmanat lärarna Jocke Bengtsson och Stefan Lindberg på en rafflande padelmatch. Vem vinner? Kolla in sändningen live eller i efterhand från...
  • 3 MAJ 2021
    Ännu ett läsår närmar sig sitt slut och snart kommer våra 3:or att sluta gymnasiet och gå ut i vuxenlivet. Vi på Upplands-Brogymnasiet som haft glädjen att ha dem hos oss under gymnasieåren, är måna om att studentdagen ska bli en minnesvärd...
  • 27 APR 2021
    Vårt ekonomiprogram med juridisk inriktning arbetar intensivt med att förbereda eleverna för livet efter skolan. Nu kan du gå in och lyssna på mordpoddar och rättegångsspel gjorda av elever som en del av deras ordinarie undervisn...
Fråga oss
Upp