17APR2020

De är årets Upplands-Brokonstnärer 2020

Catha Andersson, Mona Setzer och Marianne Keyzer, så heter konstnärerna som kommunens invånare utnämnt till årets Upplands-Brokonstnärer och hantverkare.

Vinnarna från vänster: Mona Setzer, Catha Andersson och Marianne Keyzer.

Vårsalongen är en årlig jurybedömd konstutställning, där invånarna röstar på konstverk, skapade av lokala konstnärer och hantverkare.

– Jag är glad att vi har lyckats att genomföra Vårsalongen, trots isolering och restriktioner. Nu hoppas jag på bättre tider i oktober, så att vi får se en fantastisk utställning med våra tre värdiga vinnare, säger Tina Närefors, sekreterare i föreningen Konstformer.

Två priser

Nytt för i år är att två vinnare utses – dels årets Upplands-Brokonstnär och dels årets Upplands-Brohantverkare. Vinnarna får gemensamt ställa ut i konsthallen i en egen konstutställning under hösten. Priset Årets Upplands-Brokonstnär delas i år av Catha Andersson och Mona Setzer.

Catha Andersson, deltog i Vårsalongen med konstverket ”Sommar vid havet”.

– Jag har målat i hela mitt liv. Jag är konstnärsbarn och hela min uppväxt var en konstskola. För mig har det alltid varit en självklarhet att syssla med konst, men de senaste tio åren har jag målat mer intensivt. Det känns jätteroligt att vinna, säger Catha.

"Sommar vid havet" av Catha Andersson.

Catha delar priset med Mona Setzer, som deltog i Vårsalongen med konstverket ”Den sjunde vågen”. Mona har tidigare jobbat som dekorationsmålare, men idag är måleriet främst en hobby.

– Jag har aldrig målat hav förr, men jag tycker om havet väldigt mycket. När jag var mindre var jag mycket ute i båt i skärgården. Rörelserna och det stormiga havet inspirerar mig, förklarar Mona.

"Den sjunde vågen" av Mona Setzer.

Årets Upplands-Brohantverkare tilldelas Marianne Keyzer, vars glaskonstverk ”Försommar”, föll Vårsalongens besökare i smaken.

Vanligtvis brukar utdelningen äga rum i konsthallen i kommunhuset i Kungsängen, men med anledning av coronaviruset, gratuleras vinnarna i år med blombud och diplom istället.

"Försommar" av Marianne Keyzer.

Om Vårsalongen i Upplands-Bro

Konstutställningen Vårsalongen visar konstnärer och hantverkare som är boende eller verksamma i Upplands-Bro Kommun. Tävlingen har blivit ett mycket omtyckt och uppskattat inslag i Konsthallen, där de som får folkets röst också vinner en utställning i konsthallen i Kungsängens under följande höst.

Vårsalongen arrangeras av föreningen Konstformer med stöd av Upplands-Bro kommun.

Tidigare års Upplands-Brokonstnärer

2019 Patricia Zuniga

2018 Lars Eriksson

2017 Tina Närefors & Pu Wallin

2016 Mahtab Afaghi

Relaterade nyheter

  • 7 MAJ 2021
    I veckan var det uppstart för projektet Skapande Förskola. Tre konstnärer kommer under året, tillsammans med barn på sex förskolor i Upplands-Bro, att skapa konst som ska stärka barnens kreativitet och tillgång kulturens alla utt...
  • 5 MAJ 2021
    Det blir artisten Ella som kommer att representera Upplands-Bro kommun på Funkisfestivalens final 2021 efter att den tidigare vinnaren Magnus dragit sig ur av personliga skäl.
  • 4 MAJ 2021
    I januari efterlyste kommunen namnförslag till den nya sporthallen i Kungsängen. Vem som helst fick lämna förslag och det var det många som gjorde. Nu har tekniska nämnden valt ut de tre namnen som går vidare. Det har blivit dags att...
Fråga oss
Upp