17APR2020

De är årets Upplands-Brokonstnärer 2020

Catha Andersson, Mona Setzer och Marianne Keyzer, så heter konstnärerna som kommunens invånare utnämnt till årets Upplands-Brokonstnärer och hantverkare.

Vinnarna från vänster: Mona Setzer, Catha Andersson och Marianne Keyzer.

Vårsalongen är en årlig jurybedömd konstutställning, där invånarna röstar på konstverk, skapade av lokala konstnärer och hantverkare.

– Jag är glad att vi har lyckats att genomföra Vårsalongen, trots isolering och restriktioner. Nu hoppas jag på bättre tider i oktober, så att vi får se en fantastisk utställning med våra tre värdiga vinnare, säger Tina Närefors, sekreterare i föreningen Konstformer.

Två priser

Nytt för i år är att två vinnare utses – dels årets Upplands-Brokonstnär och dels årets Upplands-Brohantverkare. Vinnarna får gemensamt ställa ut i konsthallen i en egen konstutställning under hösten. Priset Årets Upplands-Brokonstnär delas i år av Catha Andersson och Mona Setzer.

Catha Andersson, deltog i Vårsalongen med konstverket ”Sommar vid havet”.

– Jag har målat i hela mitt liv. Jag är konstnärsbarn och hela min uppväxt var en konstskola. För mig har det alltid varit en självklarhet att syssla med konst, men de senaste tio åren har jag målat mer intensivt. Det känns jätteroligt att vinna, säger Catha.

"Sommar vid havet" av Catha Andersson.

Catha delar priset med Mona Setzer, som deltog i Vårsalongen med konstverket ”Den sjunde vågen”. Mona har tidigare jobbat som dekorationsmålare, men idag är måleriet främst en hobby.

– Jag har aldrig målat hav förr, men jag tycker om havet väldigt mycket. När jag var mindre var jag mycket ute i båt i skärgården. Rörelserna och det stormiga havet inspirerar mig, förklarar Mona.

"Den sjunde vågen" av Mona Setzer.

Årets Upplands-Brohantverkare tilldelas Marianne Keyzer, vars glaskonstverk ”Försommar”, föll Vårsalongens besökare i smaken.

Vanligtvis brukar utdelningen äga rum i konsthallen i kommunhuset i Kungsängen, men med anledning av coronaviruset, gratuleras vinnarna i år med blombud och diplom istället.

"Försommar" av Marianne Keyzer.

Om Vårsalongen i Upplands-Bro

Konstutställningen Vårsalongen visar konstnärer och hantverkare som är boende eller verksamma i Upplands-Bro Kommun. Tävlingen har blivit ett mycket omtyckt och uppskattat inslag i Konsthallen, där de som får folkets röst också vinner en utställning i konsthallen i Kungsängens under följande höst.

Vårsalongen arrangeras av föreningen Konstformer med stöd av Upplands-Bro kommun.

Tidigare års Upplands-Brokonstnärer

2019 Patricia Zuniga

2018 Lars Eriksson

2017 Tina Närefors & Pu Wallin

2016 Mahtab Afaghi

Relaterade nyheter

  • 28 SEP 2021
    Nu är det klart vilken som blir Årets Upplands-Broförening 2021. Det nyinstiftade priset går till Tibble Sjöscoutkår. Det beslutade Kultur- och fritidsnämnden på sitt sammanträde 28 september.
  • 3 SEP 2021
    Med Stockholm Art Trail vill Stockholms läns museum locka konstpubliken till länets konsthallar. Startskottet gick den 1 september. Detta är ett sätt att sprida kunskap om en del av all den fantastiska kultur som finns i länet.
  • 28 AUG 2021
    Målningar, skulpturer, textil och mer därtill. 64 konstnärer och konsthantverkare deltar i årets konstrunda i Upplands-Bro. Från lördag 28 augusti kan du se verk från varje deltagare i en gemensam presentationsutställning i konsthallen...
Upp