24FEB2020

Pampig elev-show när modersmålsdagen firades

Ekhammarskolans aula var fylld till bredden när föräldrar, syskon och vänner från hela kommunen kom för att se modermålseleverna dansa och sjunga – på en rad olika språk.

En grupp glada barn dansar på scen medan det regnar konfetti över dem.

I finalen dansade alla elever som deltagit i showen på scen i ett regn av konfetti.

Varje år den 21 februari uppmärksammas modersmålsdagen världen över. I Upplands-Bro har kommunen som tradition att fira dagen med en elevshow.

Föreställningen inleddes med ett kort tal av kommundirektör Ida Texell som tackade alla elever och deras lärare som gjorde dagen möjlig.

När det är dags för den stora finalen fylls scenen av barn i olika åldrar, några i folkdräkter från ursprungslandet. Musiken drar igång och publiken bjuds på klassikern ”klappa händerna när du är riktigt glad” på nio olika språk.

När alla på scen avslutat med att sjunga den svenska texten gemensamt dundrar Aviici ur högtalarna och det regnar konfetti när alla artister dansar loss. Festligare blir det inte.

 

Kvinna iklädd traditionella assyriska kläder.

Helen Tchato, studiehandledare i arabiska, var för dagen klädd i traditionella assyriska kläder.

Och modersmålsdagen är värd att fira ordentligt, menar Helen Tchato, studiehandledare på Härneviskolan och Finnstaskolan för barn med arabiska som modersmål.

– Det är väldigt värdefullt att fira den här dagen. Det är fint och visar hur vi människor är kreativa på olika sätt. Den här dagen bygger vi broar mellan olika kulturer, det är fantastiskt fint att vi delar vår kultur med varandra, säger Helen Tchato.

Hennes konferencierskollega Moses Ngabo, lärare i luganda och engelska understryker att allt bygger på elevernas eget engagemang.

– Förra året var första gången vi hade satte upp showen på Ekhammarscenen (kommunens största scen, reds anm). I år var det eleverna själva som ville göra det igen, det är så kul! säger han.

 

Tre bilder i en. 1. Barn som dansar thailändsk dans. 2. Barn som dansar östafrikansk dans. 3. Flicka som dansar rysk dans.

Det bjöds på flera dansnummer, bland annat thailändsk, östafrikansk och rysk dans.

I Upplands-Bros skolor sker modersmålsundervisning på 40 olika språk och flera var med i föreställningen. Det visades dans från östafrika, Ryssland, Thailand, Bosnien, Eritrea, Afghanistan och mycket mer. Uppträdandena varvades med filmklipp som elever och lärare satt ihop.

Publiken deltog med stor entusiasm genom att heja fram eleverna.

Lena Dybedahl, biträdande chef för enheten modersmål och nyanlända, var glad och nöjd med dagen.

– Det är fler och fler elever som vill delta i firandet, och även allt fler som vill komma och titta. Det har gått jättebra, sa Lena Dybedahl.

Barn i olika traditionella afghanska kläder på en scen.

Några afghanska elever blöd först på modevisning av olika traditionella kläder och sedan på afghansk dans.

 • Varje år den 21 februari uppmärksammas modersmålsdagen världen över. Det är en internationellt instiftad dag för språklig mångfald och språkundervisning.
 •  
 • I Upplands-Bros skolor undervisas elever i modersmål på 40 olika språk. Totalt talas 89 språk i kommunens skolor.

Relaterade nyheter

 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
 • 30 MAJ 2022
  Maria Lundin, rektor för Kristallens, Råby samt Norrängens förskolor i Upplands-Bro kommun, är en av tre finalister i Skolledargalan 2022 - ett återkommande evenemang för att lyfta och hylla skolledare. Maria Lundin är finalist i kategorin...
Upp