27DEC2019

Stor prisutdelning på årets sista kommunfullmäktige

Bland Upplands-Bro kommuns kultur- och miljöstipendiater 2019 finns bland annat ett metalband och Systerskap i Bro, en ideell förening som vill skapa gemenskap genom snällhet. Stipendierna delades ut den 18 december vid kommunfullmäktiges sista sammanträde för året.

Upplands-Bro kommuns kultur- och miljöstipendiater 2019 samlade efter prisutdelningen. Ella Carlstedt saknas på bilden. Foto: Karin Sidén

Totalt nio kultur- och miljöstipendier delades ut under kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december 2019.

Stipendieutdelningen inleddes med att Systerskap i Bro berättade om föreningens arbete, där gemenskap och samarbete är grundstenarna. De fick motta diplom och blommor under varma applåder.

Det Kungsängenbaserade metalbandet Metalite fick ta emot stipendium för att ha haft framgångar internationellt. Bandet vill vara en förebild för kommunens ungdomar och visa att allt är möjligt.

Tre medlemmar i bandet – sångerskan Erica Ohlsson samt Edwin Premberg och Robert Örnesved på gitarr – bjöd sedan på en akustisk version Far from the Sanctuary från Metalites senaste album.

Naturskyddsföreningens uppsökande miljöarbete uppmärksammades. De har bland annat samarbetat med förskolan och undervisat om bin och byggt bihotell.

Författaren Jeanette Jonasson belönades för sitt författarskap där hon skriver för barn om svåra saker som mobbning och utanförskap.

Kulturstipendiaterna Inger och Johnny Rudolf berättade om sitt arbete med att återskapa arkitektens ursprungliga formtillägg för servicebyggnaderna i Håbo-Tibble kyrkby och visade bilder från de omkringliggande miljöerna.

Karina Tomtlund tilldelas stipendium för sitt arbete med Säbyholms marknad. Hon berättade om det arbetet och hur hon varje år tänkte ”aldrig mer” för att nästa år vara i full igång med förberedelserna igen.

Jan G Westin fick ta emot blommor och diplom och visade några av de fantastiska bilder som han tagit runt om i kommunen.

Stipendiaten Annette Sandström, slutligen, uppmärksammades för att ha ordnat vandringar med fokus på natur och kultur i Brotrakten.

Fjortonåriga Ella Carlstedt, kommunens yngsta Charlie Norman-stipendiat någonsin, fick en egen prisutdelning i slutet av kommunfullmäktiges möte. Hon kom direkt från Kulturskolans uppsättning av Nötknäpparen på Ekhammarscenen.

Hon belönas för sin breda begåvning och självklarheten i allt hon tar sig an, vare sig det är piano, trummor, dans eller att komponera egen musik.

Det blev ett vackert inslag på kommunfullmäktiges möte när hon framförde en av sina egna kompositioner på piano.

Stipendiekommittén består av ordförande Stanislaw Lewalski (M), Agneta Holmenmark (S), Börje Wredén (L), Linda Pettersson (S) samt kulturintendent Anna Sjunnesson.

Läs hela juryns motiveringar här.

Läs pressmeddelandet om Upplands-Bro kommuns kultur- och miljöstipendier 2019 här.

Systerskap i Bro tilldelades ett stipendium för sitt arbete. Foto: Kristina Andersson

Metalbandet Metalite har haft framgångar internationellt. Foto: Kristina Andersson

Naturskyddsföreningens uppsökande miljöarbete uppmärksammades. Foto: Kristina Andersson

Författaren Jeanette Jonasson prisades. Foto: Karin Sidén

Johnny och Inger Rudolf har gjort en insats för att återskapa arkitektens ursprungliga formtillägg för servicebyggnaderna i Håbo-Tibble kyrkby. Foto: Kristina Andersson

Karina Tomtlund fick pris för sitt arbete med Säbyholms marknad. Foto: Kristina Andersson

Jan G Westin fick pris för många års fotografisk gärning. Foto: Karin Sidén

Anette Sandström ordnar vandringar med fokus på natur och miljö i Bro. Foto: Kristina Andersson

Fjortonåriga Ebba Carlstedt är kommunens yngsta Charlie Norman-stipendiat någonsin. Foto: Kristina Andersson

Tre medlemmar i metalbandet Metalite spelade på fullmäktigemötet. Foto: Kristina Andersson

Relaterade nyheter

Upp