21NOV2019

Förskolan tände 1500 ljus på Barnkonventionsdagen

Från och med nästa år blir FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige. Förskolorna i Upplands-Bro firade detta med en ljusmanifestation på Barnkonventionsdagen onsdagen den 20 november. 1500 ljuslyktor tändes i Bro och Kungsängens centrum med syftet att synliggöra varje barns rättighet i Upplands-Bro, Sverige och världen.

Vilken uppslutning! Hundratals barn och vuxna samlades på torget i Bro när Barnkonventionens dag firades. Totalt 1500 ljuslyktor tändes i Bro och Kungsängens centrum. Foto: Upplands-Bro kommun

Inför onsdagens ljusmanifestation hade alla barn på kommunens förskolor dekorerat egna ljuslyktor för att uppmärksamma att Barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. I år firar man dessutom att FN:s barnkonvention funnits i 30 år. Totalt cirka 1500 färggranna lyktor lyste sedan upp novembermörkret på torgen i Bro och Kungsängen.

Till denna praktfulla syn hölls tal av Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) och 1:e vice ordförande Hans Åberg (L). Barnen bjöd på sång och alla närvarande inbjöds att delta i en finstämd allsång.

"Barnen är det viktigaste vi har"

Kaj Bergenhill (M), som var på plats i Bro centrum, inledde sitt tal med att berömma barnen för alla de vackra lyktorna för att sedan tala om barnens rättigheter i samhället såväl som i hemmet.

– Barnen är ju det viktigaste som vi har. De bygger framtiden. Politiker, förskola, skola och föräldrar har ett stort ansvar att ge barnen likvärdiga förutsättningar för att kunna lyckas i sina liv, konstaterade han.

Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) på plats i Bro.

Färgprakt i Bro centrum.

Ljusmagi på torget i Kungsängen.

Utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Hans Åberg talade på torget i Kungsängen.

Relaterade nyheter

  • 27 MAR 2020
    Fastighetsbolaget Genova Property Group har tecknat en avsiktsförklaring med Engelska skolan om att uppföra en skola i Brunnaområdet i Upplands-Bro. Skolan planeras att bli en F-9-skola med plats för 600 elever.
  • 19 MAR 2020
    – UBG är en traditionell skola i ordets bästa bemärkelse. En varm och rolig skola med tio program att välja mellan, både teoretiska och praktiska. Här finns något för nästan alla, säger Christian Eklöv Hagman, rektor på Upplands-...
  • 18 MAR 2020
    Upplands-Brogymnasiet övergår till att undervisa på distans istället för i skolans lokaler, enligt direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Detta för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Elever ska ta ansvar och...
Upp