7NOV2019

Här tas första spadtaget för Trädgårdsstaden

Onsdagen den 6 november togs ett symboliskt första spadtag för Trädgårdsstaden i Bro. Här ska en helt ny stadsdel växa fram med skola, förskolor, bostäder och ett centrum.

Ett gemensamt första spadtag togs av Ida Texell, kommundirektör, Martin Normark (L), kommunstyrelsens vice ordförande, samt Carl-Henrik Appel från Riksbyggen.

Det traditionella första spadtaget för Trädgårdsstaden togs en solig och klar eftermiddag med vinterkyla i luften vid den tillfälliga grusparkeringen söder om pendeltågstationen i Bro.

Martin Normark (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, fick hjälp att gräva av Ida Texell, kommundirektör och Carl-Henrik Appel från Riksbyggen, som är kommunens samarbetspartner när Trädgårdsstaden ska byggas.

Det var gott om folk på plats, både kommuninvånare, politiker, kommuntjänstemän, representanter för Riksbyggen och barn och hundar.

– Jag är hedrad av att få vara med och ta första spadtaget till Trädgårdsstaden. Efter många års planerande och utredande är vi äntligen här, sa Martin Normark (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

Vuxna, barn och hundar kom för att se första spadtaget.

Vuxna, barn och hundar kom för att se första spadtaget. Foto: Kristina Andersson

Exploateringschef Charlotte Ahlstrand i neongul jacka och ordföranden i Samhällsbyggnadsutskottet Janne Stefansson.

Exploateringschef Charlotte Ahlstrand och ordföranden i Samhällsbyggnadsutskottet Janne Stefansson (KD). Foto: Kristina Andersson

Gamla och nya Bro möts

Janne Stefansson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet, betonade att Trädgårdsstaden kommer att bli en plats där det gamla och det nya Bro möts.

- Om jag säger att vi åker till stan så går tankarna till Stockholms city. Om jag säger att vi ska ut i trädgården går mina tankar till ett äldre hus med en prunkande trädgård. Att sammankoppla dessa båda ord till Trädgårdsstaden beskriver två till synes motstridiga begrepp. Men visst är det intressant! Att bygga ett hållbart samhälle kräver nya tankar och framför allt nya lösningar, sa han.

Carl-Henrik Appel, Riksbyggens regionchef för Stockholm-Uppland, pratade om att man i Trädgårdsstaden vill försöka lösa livpusslet för människor på den här platsen. Skola, förskola, butiker och kommunikationer ska finnas nära.

- Därför är det trevligt att se att också barnfamiljer har kommit hit till första spadtaget, sa han.

Kommunen bjöd på snittar, kakor och bubbel (läsk) och det utbringades en skål för byggstarten.

Första inflyttning 2023

Planarbetet för Trädgårdsstaden utförs i tre etapper. I den första etappen byggs cirka 800 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter blandat, samt två förskolor och en F-9 skola.

Ett nytt lokalt centrum föreslås i anslutning till pendeltågstationen där ett torg ska ramas in av bostadshus, butiker och restauranger.

Byggandet av etapp ett kommer att pågå under ungefär tio år framåt. Säljstart för bostadsrätterna beräknas till 2021 och 2023 är det tänkt att de första invånarna ska kunna flytta in.

Trädgårdsstaden

Planprogrammet om Trädgårdsstaden

Linda Edgren i gul jacka, chef för Tekniska avdelningen, håller i ett glas och skålar för Trädgårdsstaden.

Linda Edgren, chef för Tekniska avdelningen, skålar för Trädgårdsstaden. Foto: Kristina Andersson

Martin Normark (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, tillsammans med Sven-Olof Näslund.

Martin Normark (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, tillsammans med Sven-Olof Näslund.

En svart spets (hund) hoppar högt för att få en godbit.

Hundar var också välkomna! Foto: Kristina Andersson

Kommundirektör Ida Texell tillsammans med Martin Normark och Anders Åkerlind (M), ordförande i kommunfullmäktige.

Relaterade nyheter

Upp