28OKT2019

Nu finns tidningen Min historia - om sommarens konstprojekt i Bro

Nu är tidningen Min historia 2019 tryckt. Tidningen delas ut gratis till deltagarna i konstprojektet – bland annat fritidsbarn på Finnstaskolan, Härneviskolan och Råbyskolan. Den finns också att hämta i Kulturhuset och på biblioteken i Bro och Kungsängen.

Tidningen Min historia är en dokumentation av konstprojektet med samma namn.

Tidningen Min historia är en dokumentation av konstprojektet med samma namn.

Tidningen dokumenterar konstprojektet Min historia, där fem konstnärer skapade konst tillsammans med barn och vuxna i Bro centrum den 12-16 augusti 2019.

Fritidsbarn från skolorna i Bro – och andra barn och vuxna som ville delta – filmade, skrev, fotade, byggde, gjorde masker samt skapade en ljud- och ljusinstallation. Mycket av skapandet skedde ute på gator och torg i Bro centrum.

- Vi pratade med många människor i centrum, men vi har drog också med oss våra våra vagnar till bland annat Café Fjärilen och fritids på Finnstaskolan för att skapa fler möten, säger Felice Hapetzeder, projektledare och konstnär.

Ett inslag i projektet var att konstnärerna intervjuade människor i Bro. Utifrån berättelserna skapades videor och fanzine (tidningar). Det fanns även en öppen verkstad där barnen fick rita, skriva, bygga i kartong och trä och filma. Filmerna projicerades på skulpturerna som byggdes.

– Vi gav oss ut på en resa som inte nödvändigtvis hade ett förutbestämt mål. Vår tanke är att öppna upp konstbegreppet, och kanske väcka känslan ”får man göra så här?”, säger Felice Hapetzeder.

Projektet är en fortsättning på förra årets ByBeBo (Bygga, bevara, bo) som också var ett projekt där konstnärer och barn och unga arbetade tillsammans i det offentliga rummet.

Felice Hapetzeder hoppas att det blir ett nytt konstprojekt nästa sommar.

–Det har varit fantastiskt att möta alla människor. Vi vill gärna fortsätta för att motsvara det förtroende som vi har fått genom all positiv feedback., säger han.

Tidningen finns på biblioteken om du vill ha ett eget ex!

Läs mer om projektet på Samtidskonst i Bros Facebooksida @samtidskonstbro.

Konstprojektet Min historia

Konstprojektet Min historia pågick i Bro centrum under vecka 33 2019. Fem konstnärer skapade konst i det offentliga rummet tillsammans med barn och vuxna i Bro. Arrangör var föreningen Samtidskonst i Bro i samverkan med Konsthallen.

De deltagande konstnärerna var Marit Lindberg, Johan Sunesson, Ana Maria Almada de Alvarez, Anna Wessman och Jenny Grönvall. Felice Hapetzeder från Samtidskonst i Bro var projektledare.

Projektet fick stöd av bland andra Kulturrådet, Region Stockholm och Upplands-Bro kommun.

Relaterade nyheter

  • 18 SEP 2020
    Nu drar scenhösten 2020 i gång med Kultur Upplands-Bro. Efter en tuff vår med många inställda evenemang öppnar nu kommunens scener igen med ett fullmatat program. Självklart anpassat efter rådande rekommendationer – och dessutom gratis...
  • 5 SEP 2020
    Nu invigs den nya sporthallen, anpassad för bordtennis, i Kungsängen. För att undvika en stor folksamling görs d et med en invigningsfilm. Ta del av tal och intervjuer, spana in hallen och njut av spelet när OS-legenden JO Waldner...
  • 31 AUG 2020
    I torsdags kväll premiäröppnade fritidsgården Bro:n i nygamla lokaler i Broskolan. Det firades med bandklippning och tal av såväl engagerade ungdomar som politiker.
Upp