23OKT2019

Inspirerande invigning av Meggi Sandells utställning

Meggi Sandells utställning med grafik och textilkonst invigdes lördagen den 19 oktober i Konsthallen. Nyfikna besökare i blandade åldrar bjöds på bandklippning, mingel och ett spännande samtal med konstnären.

Två blonda flickor med flätor står och tittar på en grafik med vita prickar på svart botten.

Meggi Sandells döttrar Märta och Elsa, 7 och 8 år, visar en av sina favoriter – Allt det viktiga ll. Foto: Kristina Andersson

Lördagen den 19 oktober invigdes Meggi Sandells utställning Förskjutningar i Konsthallen/Kulturhuset i Kungsängen. Paul Gustafsson (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var på plats och klippte det traditionella bandet.

– Det var roligt att inviga utställningen och ta del av Meggi Sandells stilrena och spännande konst, sa Paul Gustafsson.

Meggi Sandell är utbildad textilkonstnär men arbetar idag med olika tekniker – grafik, textil, trä, måleri. Allt gestaltas i svart och vitt och det ligger en undersökande och utforskande process bakom verken.

Det jacquardstickade verket Tills allt försvinner är ett exempel på detta. En startruta från en biograffilm är överförd till en stickning, där besökarna genom att repa upp en tråd får verket att sakta lösas upp och försvinna, likt livet självt. 

Motivet är inspirerat av ett av Meggis tidigare arbeten som biografmaskinist på Aftonstjärnan i Göteborg. Idén fick hon under en stickkurs på Textilhögskolan i Borås.

– Vi drog sönder maskorna för att undersöka bindningarna i olika typer av stickningar. Det ingav en känsla av sårbarhet och för mig blev det en metafor för livet och förgängligheten, sa Meggi Sandell.

Inte många vuxna vågade, men några av de yngre besökarna provade att dra i tråden och repa upp en bit av stickningen. 

Meggi Sandell får blommor av Paul Gustafsson (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Meggi Sandell får blommor av Paul Gustafsson (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Kristina Andersson

Olle och Margareta Bonnevier besökte invigningen.

Olle och Margareta Bonnevier besökte invigningen. Foto: Kristina Andersson

På utställningen visas totalt sexton verk varav sju ingår i grafikserien Allt det viktiga (2019). Det enda verket i trä Befintlighet, en lång svartmålad gren i tre delar som hänger från taket, fascinerade flera av besökarna.

– När jag tittar på den svarta grenen ser jag en horisont där mellanrummen är öppningar i den mörka skogslinjen. Detta är ett konstverk som jag skulle vilja ha hemma i vardagsrummet, sa Olle Bonnevier, som besökte invigningen tillsammans med sin fru Margareta. 

Meggi Sandell bor och arbetar med sin konst i Gnesta, söder om Stockholm. Men den senaste veckan har hon tillbringat ganska mycket tid i Kungsängen med att hänga utställningen.

– Jag är väldigt förtjust i den här konsthallen. Grafiken framträder som svarta punkter mot de vita väggarna. Den ser ut som notskrift – en musikalisk hängning, säger hon.

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, tilltalas av den nya utställningen.

- Meggi Sandells konst är spännande och talar till alla sinnen. Det är roligt att se vilken bredd utställningsverksamheten i Upplands-Bro har och hur många olika kreativa uttryck som får ta plats i Konsthallen.

Förskjutningar pågår 19 oktober-23 november.

Läs en intervju med Meggi Sandell.

Se mer av Meggi Sandells konst på hennes webbplats.

Meggi Sandell

Ålder: 45 år.

Gör: Konstnär med minimalistiskt uttryck som arbetar i olika tekniker och med olika material, som papper, trä och textilier. Hon har en master i textilkonst från HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg. Hon har ställt ut i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Kina.

Aktuell: Utställningen Förskjutningar i Konsthallen i Kungsängen 19/10–23/11 2019.

KONSTHALLEN

Konsthallen i Upplands-Bro har funnits lika länge som Kulturhuset, sedan september 2014. Ett axplock av vad som visats i Konsthallen i år är: Lennart Mossbergs måleri, Vårsalongen, Trumgräshoppan (med alla kommunens förskolor), sommarutställningen Vi väver, stickar, syr, broderar i Upplands-Bro, Konstrundan, Årets Upplands-Brokonstnär Patrizia Zunigas målningar och nu Meggi Sandells grafik. 

Även stickkaféet och slöjdsalongerna med sina inspirationsföreläsningar har sin hemvist i Konsthallen.

Lokalpolitikern Erik Karlsson, i svart jacka och blå tröja, står framför en grafik med oregelbundna former i svart och vitt.

Lokalpolitikern Erik Karlsson (V) stannade länge framför grafiken Allt det viktiga Vll. Foto: Kristina Andersson

Blond pojke i färgglad jacka drar i en tråd i stickningen Tills allt försvinner.

Några modiga barn vågade dra i tråden i stickningen Tills allt försvinner. Foto: Kristina Andersson

Relaterade nyheter

Upp