21OKT2019

Uppdrag granskning skildrar tystnadskulturen i Upplands-Bro

På onsdag den 23 oktober sänds Uppdrag gransknings reportage om tystnadskulturen som är ett generellt samhällsproblem och som exempel har de valt ut Upplands-Bro kommun.

Petter Ljunggren, SVT, Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, Ida Texell, kommundirektör och Rafif Makboul, chef trygghet och prevention.

Reportaget kommer att skildra en händelse som ägde rum på Valborg 2018 på Råby grusplan, nuvarande aktivitetsparken i Bro, där en man blev misshandlad. På platsen fanns det ganska mycket folk och även kommunanställda var där och arbetade. De anställda kallades senare till vittnesförhör och några kan inte peka ut förövarna. Uppdrag granskning menar att de anställda inte vågar vittna för att man är rädd för repressalier.

- Tystnadskulturen är ett hot mot sund utveckling och strider mot det öppna, transparanta och tillitsfulla samhället. Arbetar man i Upplands-Bro kommun står man upp för demokrati och ett hållbart samhälle. Vi stärker våra medarbetare med utbildningar och stöd samt samverkar med socialtjänsten, polis och rättsväsendet, säger Ida Texell, kommundirektör.

Som medarbetare i Upplands-Bro kommun bör du alltid vända dig till din närmsta chef om du känner dig rädd eller hotad. Tillsammans kan ni komma fram till det stöd som du behöver.

- Varje chef har ett ansvar för hur medarbetare representerar kommunen. Vi uppmanar alltid att vittna, men vi har samtidigt inte mandat över frågor som hör hemma hos andra myndigheter. Det finns lagar och regler kring skyldigheten att medverka vid förhör och dessa frågor hör hemma under rättsväsendets mandat och ansvar, avslutar Ida Texell.

Uppdrag granskning sänds på SVT1 onsdagen den 23 oktober klockan 20.00.

Presskontakt

Sara Eklind, kommunikationschef, sara.eklind@upplands-bro.se
Mobil: 073 961 76 90

Relaterade nyheter

  • 19 SEP 2020
    På lördag, 19 september, klockan 14-15, utanför kommunhuset hålls ett öppet möte med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos. Delta på plats eller på distans. Mötet kommer att livesändas digitalt med möjlighet att skicka in frågor....
  • 18 SEP 2020
    Nyligen besökte representanter från kommunen Lujabetong i Kungsängen och fick en rundtur i fabriken.
  • 18 SEP 2020
    Nu drar scenhösten 2020 i gång med Kultur Upplands-Bro. Efter en tuff vår med många inställda evenemang öppnar nu kommunens scener igen med ett fullmatat program. Självklart anpassat efter rådande rekommendationer – och dessutom gratis...
Upp