3OKT2019

72 855 tränade minuter uppmärksammades på Alzheimer- och anhörigdagen

Drygt 100 personer tog tillfället i akt att besöka Alzheimer- och Anhörigdagen som gick av stapeln den 2 oktober. För första gången arrangerades de båda dagarna tillsammans, då merparten av anhöriga är anhöriga just till en person med demenssjukdom, vilket Alzheimers sjukdom är en.

Tina Teljstedt (KD), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, inviger Alzheimer- och anhörigdagen.

Tina Teljstedt (KD), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, inviger Alzheimer- och anhörigdagen. Foto: Anna Malm Kelfve

Under sommaren 2019 pågick Internationella seniorkampen som samlade tävlande seniorer från flera länder. I samband med Alzheimer- och anhörigdagen uppmärksammades deltagarna. Totalt deltog nära 400 personer från Upplands-Bro, Bålsta, Uppsala, Jönköping och flera andra orter. Dessutom deltog 170 personer från Tyskland. Det sammanställda resultatet hittas längre ned på sidan.

Upplands-Bro kommun har länge fokuserat aktivt på bemötande och arbete med personer med demenssjukdom. Bland annat har 564 personer i kommunen valt att gå en demensvänsutbildning som ger en ökad förståelse i bemötande av en person med demenssjukdom. Bland många andra hedrande aktiviteter valde Socialstyrelsen att presentera sina nya riktlinjer i just Upplands-Bro kommun. Vid andra tillfällen har enhetschefen för förebyggande enheten för äldre upprepade gånger engagerats som talare vid olika nationella möten kring demenssjukdom.

  • – Vi är oerhört glada över det engagemang invånarna i Upplands-Bro kommun visar. Inte bara genom att delta vid Alzheimer- och anhörigdagen, utan varje dag genom att delta vid demensvänsutbildningar, delta i seniorkampen och andra aktiviteter som görs, säger Mirjam Brocknäs, enhetschef för förebyggande enheten för äldre i Upplands-Bro kommun.
  •  
Pausgymnastik

Pausgymnastik

Under dagen presenterades de aktiviteter som förebyggande enheten för äldre arrangerar under hösten. Hela programmet finns längre ner på sidan. På plats fanns också bland andra Anhörigföreningen i Upplands-Bro som presenterade sin verksamhet och bidrog med musik. Flera av föreläsarna lyfte fram vikten av fysisk aktivitet för att kunna bibehålla rörelseförmåga och livsglädje. Föreläsningsprogrammet bröts flera gånger under dagen då publiken fick resa sig och delta i pausgymnastik och dans.

Äldre- och omsorgsboendena Norrgården och Allégården var några av pristagarna i Internationella Seniorkampen.

Äldre- och omsorgsboendena Norrgården och Allégården var några av pristagarna i Internationella Seniorkampen.

  • – Upplands-Bro kommun är ett verkligt framgångsexempel när det gäller bemötande av personer med demenssjukdom. Den förebyggande enheten för äldre gör ett fantastiskt arbete i vardagen för äldre invånare, både för dem som har utvecklat demenssjukdom och andra äldre som vill engagera sig i rörelseträning, såsom seniorkampen. Tillsammans med civilsamhället hjälper de till att sätta en guldkant på vardagen för äldre personer, säger Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun.
  •  
Prisutdelning i Internationella Seniorkampen. Priserna delades ut av Lars Frölander, tidigare OS-medaljör och världsrekordhållare i simning.

Prisutdelning i Internationella Seniorkampen. Priserna delades ut av Lars Frölander, tidigare OS-medaljör och världsrekordhållare i simning.

Dagen avslutades med musikframträdande och konstauktion där kommundirektör Ida Texell agerade auktionsförrättare.

Socialchef Helena Åman köpte ett konstverk målat av Gun som medverkar på bilden.

Socialchef Helena Åman köpte ett konstverk målat av Gun som medverkar på bilden.

Resultat Internationella Seniorkampen (samtliga deltagares resultat sammanräknat)

Antal tränade minuter

72 855

Antal tränade timmar

12 142

Antal tränade dagar

506

Antal tränade veckor

72

Antal tränade månader

16,6

Antal tränade år

1,38

Relaterade nyheter

Upp