30SEP2019

Inspirerande talkshow om att göra sin röst hörd

Drömjobb och demokrati var temat när det bjöds på talkshow på Stora scenen i Kulturhuset i fredags. Kvällens värd Barakat B Ghebrehawariat alias Demokratiagenten samtalade med tre unga kreatörer – en poet, en dansare och en youtuber – om deras drömmar och drivkrafter.

Barakat B Ghebrehawariat i samtal med Claudia K och Momo.

Barakat B Ghebrehawariat samtal med Claudia K och Momo. Foto: Kristina Andersson

En av förra höstens succéer – talkshowen med Barakat B Ghebrehawariat - var tillbaka på Stora scenen i Kulturhuset i Kungsängen fredagen den 27 september. Kvällens värd ledde ett samtal om demokrati och om konsten att göra sin röst hörd genom kultur.

Barakats tanke är att talkshowen ska inspirera och ge verktyg för dem som själva vill arbeta med kultur.

– Jag vet vilket positivt inflytande kulturen kan ha, sa Barakat som själv har skrivit och framfört spoken word-texter.

Publiken fick möta tre unga människor som lyckats förverkliga sin dröm, att arbeta med kultur och nå ut till en stor publik - poeten Ali Junior, dansaren Claudia K och youtubern Momo.

Presentatörer under kvällen var Broungdomarna Rohaitou Kah och Bareq Mohammed Ali, som även har jobbat med planeringen av talkshowen tillsammans med kommunens ungdomsproducenter.

Bilden av en känslig poet

Först ut i strålkastarljuset var en 18-årig poet från Kalhäll. Ali Junior har skrivit poesi sedan har var 14 år. Men första gången han stod på en scen var bara för ett år sedan, när han debuterade just här på Stora scenen under förra årets talkshow. Han var nervös, och uppmuntran och övertalning krävdes för att han skulle våga ta steget.

Sedan dess har han uppträtt 28 gånger, och för en månad sedan vann hann pris som Röda linjens bästa poet, när tävlingen hölls i Skärholmen.

Under kvällen framförde han en dikt om en vän som blev skjuten fast han levde ett bra liv och skötte sig. Om chocken och sorgen.

- Det är viktigt att du skriver om händelser du själv varit med om eller som skett i din nära omgivning. Det blir inte äkta om du skriver om allmänna saker, sa Ali Junior.

Han pratade om hur bilden av en poet har förändrats.

-Det har funnits en bild av att de som rappar är tuffa men om du håller på med poesi så är du känslig och inte någon riktig man.

- Har den bilden förändrats? undrade Barakat B Ghebrehawariat.

- Ja, hundra procent. När jag skulle vara med i Ortens bästa poet förra året så trodde jag att det bara skulle vara tjejer där men så var det inte. Alla var där – killar, tjejer, unga gamla, familjer.

Poeten Ali Junior står och läser en dikt från telefonen.

Stämningen var laddad när Ali Junior läste sin dikt. Foto: Kristina Andersson

Claudia K och Barakat B Ghebrehawarti dansar tillsammans. De ser glada ut.

Claudia K lärde ut dancehall. Foto: Kristina Andersson

Claudia K har dansat i tio år

Dansaren Claudia Karat, 21 år, med artistnamnet Claudia K, är stor på Instagram och Youtube. Hon har medverkat i musikvideos för svenska artister som Jireel, Kaliffa och Linda Pira.

Claudia K har lyckats etablera sig på dancehallscenen, från att först ha dansat med kompisarna i skolan till att träna varje dag och lägga ut videos. Hennes dröm är att kunna ha dansen som sitt jobb.

-Just nu pluggar jag till sjuksköterska och det är inte lätt att kombinera studierna med dansen, att hitta en balans. Det känns svårt att inte kunna lägga ner mycket tid på dansen.

Ibland har det blåst upp till storm på Instagram med elaka och kritiska inlägg från människor som haft synpunkter på hennes sätt att vara.

-Jag förklarade mig och då lade det sig. Men några fortsatte att hata, för de ville hata.

Vad gör du om du blir negativt bemött och möter motstånd för det du gör?

-Du måste tänka att det är ditt liv, gör det du blir glad av, sa Claudia K.

Momo jobbar med humor

Youtubern Momo berättade om hur han hade tråkigt efter att han slutade gymnasiet och ville hitta på något, kanske bli skådespelare. En kompis frågade om han ville testa att göra pranks (practical jokes) och med en lånad kamera satte han igång.

-Det gick segt först men jag bara fortsatte och fortsatte. Det blev mycket komedi, mycket igenkänning, och så en dag blev en video bara - paow! Den fick jättemånga visningar.

Idag har hans Youtube-kanal Life of Momo 68000 följare. Han prankar och intervjuar okända människor på ett närgånget och humoristiskt sätt. Många av videorna är inspelade i Tensta där han bor.

Kallar sig demokratiagent

Titeln Demokratiagenten har samtalsvärden Barakat B Ghebrehawariat själv hittat på.

–Jag ser mitt jobb med demokrati som ett uppdrag, något jag utför varje dag, som en agent.

Han talar gärna om makt i positiv bemärkelse, som ett sätt att ta makten över sin situation och vara med och påverka – oavsett ålder, ursprung eller kön.

Digitala plattformar

Med poesi, humor och dans har kvällens gäster nått ut via plattformar som Instagram och Youtube.

– De digitala plattformarna är en förlängning av de fysiska. De är anledningen till att rörelser som poesikollektivet Revolutionary Poetry, Ortens bästa poet, Bling och Changers Hub kunnat få ett så stort genomslag.

Själv har Barakat gjort en klassresa från uppväxten i Tensta till bostad i Stockholms innerstad och ett konsultarbete som han brinner för. Nu vill han ge tillbaka och inspirera andra att nå sina drömmars mål.

-Min drivkraft är ett mer jämlikt samhälle utan diskriminering. Men jag vill inte bara prata om problemen med ojämnlikhet och diskriminering. Jag vill lösa dem, sa Barakat B Ghebrehawariat.

Kvällens värd var Barakat B Ghebrehawariat alias demokratiagenten.

Kvällens värd var Barakat B Ghebrehawariat alias demokratiagenten. Foto: Kristina Andersson

Barakat B Ghebrehawariat

Barakat B Ghebrehawariat, alias Demokratiagenten, är en föreläsare, rådgivare och utbildare inom mångfalds- och demokratifrågor. 2016 startade han konsultföretaget Demokrateam. Han har en bakgrund som kulturarbetare, statsvetare, journalist och social entreprenör.

På Instagram heter han @Barakat_B.

Läs mer på Barakat B Ghebrehawariats webbplats.

Fyra tips till dig som vill förverkliga din dröm

 • Gör det du drömmer om även om du är rädd, våga posta videor, våga ställa dig på scenen
 • Skapa utifrån dig själv, använd dina egna erfarenheter
 • Om du får kritik, tänk att det är ditt liv och att du måste göra det du blir glad av
 • Ge inte upp om det går trögt i början. Fortsätt, fortsätt, fortsätt!

Gästerna

 • Claudia K finns på Instagram och youtube som @clvudxvs
 • Momo har en Youtube-kanal som heter @Life of Momo. På Instagram heter han @moalikar.

Relaterade nyheter

 • 18 SEP 2020
  Nu drar scenhösten 2020 i gång med Kultur Upplands-Bro. Efter en tuff vår med många inställda evenemang öppnar nu kommunens scener igen med ett fullmatat program. Självklart anpassat efter rådande rekommendationer – och dessutom gratis...
 • 5 SEP 2020
  Nu invigs den nya sporthallen, anpassad för bordtennis, i Kungsängen. För att undvika en stor folksamling görs d et med en invigningsfilm. Ta del av tal och intervjuer, spana in hallen och njut av spelet när OS-legenden JO Waldner...
 • 31 AUG 2020
  I torsdags kväll premiäröppnade fritidsgården Bro:n i nygamla lokaler i Broskolan. Det firades med bandklippning och tal av såväl engagerade ungdomar som politiker.
Upp