16SEP2019

Hållbara resor och transporter i Upplands-Bro – dags för Trafikantveckan!

Vill du göra skillnad? Ta klivet – och gör ett hållbart val som gynnar både vår egen hälsa och omgivande miljö. Trafikantveckan pågår under den 16-22 september. Passa på att gå, cykla eller åk kollektivt!

Idag ökar trafiken både lokalt och globalt. Den är en av vår tids största miljöutmaningar och bidrar bland annat till föroreningar, buller, ökad växthuseffekt och försurning. För att nå klimatmålen i Sverige behöver var tredje bil plockas bort från storstäderna enligt Trafikverket (Mobilisten, Gröna Bilister (2018)).

Fördelarna är många med att gå, cykla eller åka kollektivt. Om vi väljer att göra det ibland, främjar vi både vår egen hälsa, vår omgivande miljö och klimatet!

Visste du att i svenska storstäder är det inte ovanligt för en bilist att spendera över två veckor om året i bilkö? (Tom Tom Traffic Index 2017) Samtidigt sitter vi oftast en och en i varje bil och kör runt med flera tomma platser (Mobilisten, Gröna Bilister (2018).

Om trafikantveckan

Europeiska trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum den 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att främja hälsosamma och hållbara transportsätt. 2019 handlar temat om säker trafik till fots och på cykel. Budskapet kommer att spridas i sociala medier under #WalkWithUs.

Läs mer om Trafikantveckan i Sverige

Läs mer om Trafikantveckan i Europa

Fördelar med att lämna bilen hemma:

 • Håll dig frisk! Att cykla eller gå korta avstånd till arbetet ger dig de 30 minuters motion per dag som rekommenderas för att du ska hålla dig stark och frisk. Studier visar att hälsovinsterna beräknas vara värda flera miljarder kronor – årligen (Mobilisten, Gröna Bilister (2018)).
 • Gör planeten fantastisk igen genom att minska koldioxidutsläppen!
 • Att gå ökar säkerheten! Om antalet gångtrafikanter i en stad dubbleras, minskar risken för trafikolyckor.
 • Stora ekonomiska vinningar att använda cykel istället för bil!
 • Du kan göra annat! När du reser kollektivt kan du använda restiden för att läsa tidningen, arbeta via din smarttelefon, prata med vänner eller varför inte bara luta dig tillbaka, koppla av och lyssna på musik.

Relaterade nyheter

 • 7 OKT 2020
  I oktober börjar de första fyrfackskärlen att ställas ut till fritidshus i Upplands-Bro, från november även till villahushållen. Samtidigt byter kommunen avfallsentreprenör vilket innebär nya tömningsdagar för invånarna. Dem håller...
 • 2 JUL 2020
  På måndag 6 juli öppnas Pettersbergsvägen under E18 för trafik. Initialt tillåts enbart personbilar samt gång- och cykeltrafikanter.
 • 10 NOV 2019
  Mellan den 15 oktober och den 30 april, står kommunen beredd att snöröja och halkbekämpa. För att underlätta framkomligheten prioriteras vissa vägar, gator och platser.
Upp