10SEP2019

Social hållbarhet i fokus när företagare blickade framåt

Över hundra företagare, tjänstemän, representanter från polisen och politiker samlades onsdagen den 4 september för att diskutera hur kommunens företagare kan samverka för att jobba mot ökad social hållbarhet i kommunen. Fokus under dagen var att hitta gemensamma lösningar, blicka framåt och öka samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, delades med sig av sina erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Dagen inleddes med att Birgitta Dickson, från Företagarna Upplands-Bro/Håbo, som tillsammans med kommunen tagit initiativ till dagen, lyfte sina tidigare erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Därefter lämnade näringslivschef Marcus Nybom över ordet till kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M) och kommundirektör Ida Texell, som välkomnade dagens besökare.

”Engagera er”

Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, sommarpratare i P1 2018 och jobbar för Stockholms handelskammare. Ahmed var inbjuden att prata om sina erfarenheter av socialt hållbar utveckling och vilken roll näringslivet kan spela. Ahmeds framgångsrecept handlar om att möta och engagera unga.

– Satsa på dom unga. Föreningar måste få en grund att stå på. Idag ser vi föreningar som har svårt att få till en grund att stå på, säger Ahmed.

Ahmed föddes i Somalia och kom i unga år till Sverige. Därefter fortsatte hans resa till USA för att slutligen återvända till Sverige. Väl tillbaka i Sverige startade Ahmed Järvaveckan och stiftelsen The Global Village.

Starka kvinnor har varit en röd tråd igenom Ahmeds liv och jämställdhet och jämställda styrelser är en viktig fråga. Både för utvecklingen av företag men också för samhällsutvecklingen.

Ahmeds budskap till näringslivet är därför enkelt.

– En engagera er i föreningars styrelser. Inget är mer värdefullt än människor och människokontakten, säger Ahmed.

I slutet av dagens arrangerades en diskussionsworkshop. Diskussionerna behandlade bland annat samverkansplattformar, mentorskap, förebilder och samhällsbyggnad.

Nu ska diskussionsunderlaget sammanställas och återkopplas för att sedan användas vid nästa träff den 11 december 2019.

– Det är bättre att jobba för ett bättre samhälle, inte bara emot kriminalitet, avslutade Ahmed.

Diskussionsunderlag från dagen.

Relaterade nyheter

  • 31 OKT 2019
    Vad gäller när det kommer till uthyrning av kommersiella lokaler? Och vilka prioriterade planuppdrag finns i kommunen? Det var två av frågorna som besvarades under näringslivslunchen i kommunhuset den 30 oktober.
  • 4 OKT 2019
    Hur fungerar en offentlig upphandling? Och hur gör du som företagare för att lämna anbud i en offentlig upphandling? Det var två av huvudfrågorna under kommunens lunchmöte om upphandling som arrangerades den 3 oktober.
  • 2 OKT 2019
    Från och med i år arrangerar Upplands-Bro kommun en årlig nyföretagarlunch för att välkomna nya företag till kommunen. Syftet med lunchen är att ge en överblick över vad kommunen kan erbjuda nya företagare, och ge företagen en möjlighet...