10SEP2019

Samverkan i fokus när företagare blickade framåt

Över hundra företagare, tjänstemän, representanter från polisen och politiker samlades onsdagen den 4 september för att diskutera hur kommunens företagare kan samverka för att jobba mot ökad social hållbarhet i kommunen. Fokus under dagen var att hitta gemensamma lösningar, blicka framåt och öka samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, delades med sig av sina erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Dagen inleddes med att Birgitta Dickson, från Företagarna Upplands-Bro/Håbo, som tillsammans med kommunen tagit initiativ till dagen, lyfte sina tidigare erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Därefter lämnade näringslivschef Marcus Nybom över ordet till kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M) och kommundirektör Ida Texell, som välkomnade dagens besökare.

”Engagera er”

Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, sommarpratare i P1 2018 och jobbar för Stockholms handelskammare. Ahmed var inbjuden att prata om sina erfarenheter av socialt hållbar utveckling och vilken roll näringslivet kan spela. Ahmeds framgångsrecept handlar om att möta och engagera unga.

– Satsa på dom unga. Föreningar måste få en grund att stå på. Idag ser vi föreningar som har svårt att få till en grund att stå på, säger Ahmed.

Ahmed föddes i Somalia och kom i unga år till Sverige. Därefter fortsatte hans resa till USA för att slutligen återvända till Sverige. Väl tillbaka i Sverige startade Ahmed Järvaveckan och stiftelsen The Global Village.

Starka kvinnor har varit en röd tråd igenom Ahmeds liv och jämställdhet och jämställda styrelser är en viktig fråga. Både för utvecklingen av företag men också för samhällsutvecklingen.

Ahmeds budskap till näringslivet är därför enkelt.

– En engagera er i föreningars styrelser. Inget är mer värdefullt än människor och människokontakten, säger Ahmed.

I slutet av dagens arrangerades en diskussionsworkshop. Diskussionerna behandlade bland annat samverkansplattformar, mentorskap, förebilder och samhällsbyggnad.

Nu ska diskussionsunderlaget sammanställas och återkopplas för att sedan användas vid nästa träff den 11 december 2019.

– Det är bättre att jobba för ett bättre samhälle, inte bara emot kriminalitet, avslutade Ahmed.

Diskussionsunderlag från dagen.

Relaterade nyheter

  • 23 JUN 2020
    Är ditt företag på jakt efter ny mark eller nya lokaler? Eller är ditt företag intresserat av att sälja mark eller hyra ut lokal i Upplands-Bro? Då ska du delta i kommunens Arena för tillväxt den 28 september!
  • 15 JUN 2020
    Nu inledes processen med att ta fram en ny näringslivsstrategi. Du som är företagare i kommunen kan vara med och påverka. Delta i enkätundersökningen nedan och anmäl dig till en av våra workshops redan nu.
  • 4 JUN 2020
    Foodtrucks, grönsaksstånd, eller kanske ett tillfälligt loppisbord? Den som är intresserad kan hyra plats på kommunens torg. Platserna kan hyras per dag eller för en längre period.
Upp