29AUG2019

Registrera din brunn för bättre skydd

Brunnsägare kan nu registrera sin enskilda brunn i Brunnsarkivet vilket ger dricksvattnet bättre skydd. Registreringen görs via ett enkelt webbformulär.

Foto: Mostphotos

Den statliga myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) erbjuder nu brunnsägare att registrera enskilda brunnar i Brunnsarkivet. Registreringen är frivillig, men eftersom SGU:s register för brunnar används av myndigheter, konsulter och kommuner för att lokalisera enskilda brunnar är det bra för brunnsägaren att brunnen finns registrerad.

Några fördelar med att registrera sin brunn är att:

 • kommunen kan använda informationen vid planering av vatten och avlopp.
 • andra som borrar efter vatten eller värme i området eller anlägga avlopp får möjlighet att ta hänsyn till brunnen.
 • det ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda brunnen om en miljöolycka inträffar.

Du registrerar din brunn genom att fylla i ett enkelt e-formulär på webben. Formuläret går även att använda med mobiltelefon eller surfplatta, som då kan positionera brunnen med hjälp av GPS:en.

Klicka här för att registrera din brunn (extern länk)

Läs mer om eget vatten på kommunens informationssida

Relaterade nyheter

 • 19 SEP 2019
  Ta tillfället i akt och var med på Håll Sverige Rent-dagen den 21 september. ’Hela Sverige plockar skräp’ är kampanjen för att minska nedskräpning för att få en fin natur och öka vårt välbefinnande.
 • 10 SEP 2019
  Upplands-Bro kommun uppmanar alla fastighetsägare att göra radonmätning i sina bostäder. Mätningen ska pågå i minst två månader under eldningssäsongen, som sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april.
 • 29 AUG 2019
  Återvinningsstationen på Artistvägen vid Brunnaskolan är stängd under början av hösten. Anledningen är att det byggs en ny cykelväg med begränsad framkomlighet som följd.