29AUG2019

Registrera din brunn för bättre skydd

Brunnsägare kan nu registrera sin enskilda brunn i Brunnsarkivet vilket ger dricksvattnet bättre skydd. Registreringen görs via ett enkelt webbformulär.

Foto: Mostphotos

Den statliga myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) erbjuder nu brunnsägare att registrera enskilda brunnar i Brunnsarkivet. Registreringen är frivillig, men eftersom SGU:s register för brunnar används av myndigheter, konsulter och kommuner för att lokalisera enskilda brunnar är det bra för brunnsägaren att brunnen finns registrerad.

Några fördelar med att registrera sin brunn är att:

 • kommunen kan använda informationen vid planering av vatten och avlopp.
 • andra som borrar efter vatten eller värme i området eller anlägga avlopp får möjlighet att ta hänsyn till brunnen.
 • det ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda brunnen om en miljöolycka inträffar.

Du registrerar din brunn genom att fylla i ett enkelt e-formulär på webben. Formuläret går även att använda med mobiltelefon eller surfplatta, som då kan positionera brunnen med hjälp av GPS:en.

Klicka här för att registrera din brunn (extern länk)

Läs mer om eget vatten på kommunens informationssida

Relaterade nyheter

 • 1 NOV 2019
  Lördagen den 9 november kan du kostnadsfritt lämna ditt farliga avfall och din småelektronik till en särskild insamlingsbil i såväl Kungsängen som Bro och Tibble.
 • 30 OKT 2019
  Området vid Brunnarondellen, där Coop tidigare låg, toppar listan när kommunens planarbeten prioriteras för de kommande fyra månaderna. – Övriga ettor indikerar ett lugnare tempo i utbyggnadstakten i Bro med tanke på det som redan...
 • 17 OKT 2019
  Ekologisk mat på hälften av alla tallrikar som tillagas i kommunens kök. En intern miljöutbildning för alla kommunens anställda och deltagande i programmet Grön flagg på kommunens förskolor. Det är tre exempel på initiativ som gjort...