26AUG2019

Ungdomar tog täten när Broborna protesterade emot våldet

Broborna har fått nog! Flera hundra personer samlades i Bro centrum söndagen den 25 augusti för en gemensam manifestation emot det upptrappade våldet.

Personer med ett plakat och ett litet barn som tittar på.

Manifestationen besöktes av alla åldrar. Rafif Makboul och Malin Grentzelius från kommunen håller banderollen. Foto: Kristina Andersson

Klockan 13 i strålande sol råder febril verksamhet i Bro centrum. Fryshusets ungdomar serverar varmkorv och läsk. Kreativt målande och skrivande pågår vid bordet där man kan tillverka egna plakat – en del med budskap på antivåldstemat och andra med en hyllning till någon av de medverkande artisterna.

Två skottlossningar inom loppet av två veckor i augusti har skapat oro och rädsla i Bro, som drabbats av fem skjutningar hittills i år. Söndagen den 25 augusti samlas familjer, unga, gamla och många av kommunens frivilligorganisationer för en manifestation emot våldet. Budskapet är att våldet måste upphöra och att Bro ska vara ett tryggt ställe att växa upp på.

Mor och dotter med plakat.

Denisa Mrkanovic och dottern Ajsa, 9 år, var med på manifestationen. Foto: Kristina Andersson

Denisa Mrkanovic deltar i manifestationen tillsammans med sin 9-åriga dotter Ajsa, som har gjort en fin skylt med hjärtan. Hon pratar om det våld som drabbar barn och unga runtomkring i samhället och hur hemskt det är att uppleva.

- Det har funnits problem tidigare också men det har blivit värre. Vi vill att det ska sluta nu och det är därför vi är här.

Manifestationen "Tillsammans mot våldet” arrangeras av kommunen i samarbete med kommunungdomar, Fryshuset, Vuxna på gång, föreningen Swat, Grannsamverkan och Frivilliga resursgruppen.

En person pratar på en scen.

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, känner hoppfullhet över att ungdomar arbetar mot våldet. Foto: Kristina Andersson

I ett kort välkomsttal uttrycker Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, ilska och upprördhet över att våldet har skapat skräck, oro och otrygghet. Men hans starkaste känsla var ändå – hoppfullhet.

– När våra fantastiska ungdomar tar initiativ till helgens manifestation är hoppfullhet den starkaste känslan jag bär med mig. Jag vill rikta ett stort tack till er unga för ert mod, er vilja och ert engagemang för ett tryggare Bro. Ni är framtiden, ni får mig att känna hopp, säger Fredrik Kjos.

Fem personer tittar mot kameran.

De har jobbat hårt för att manifestationen ska bli verklighet. Från vänster Sharmarke Elmi, Saron Woldemariam, Pawan Harshami, Willow Atteyeh och Steven Kiabi. Foto: Kristina Andersson

De ungdomar Fredrik Kjos pratar om är bland annat ett gäng tjejkompisar i Bro. De har tillsammans med ungdomsproducenten Sharmarke Elmi och Steven Kiari, en av kommunens Brobyggare, jobbat dag och natt för att få manifestationen att bli verklighet under de fem dagar som har gått sedan den senaste skjutningen i Bro centrum den 20 augusti.

Tjejerna är cirka 19 år och har gått på Upplands-Brogymnasiet tillsammans. Tidigare har de jobbat i olika projekt med jämställdhetsfokus på kommunens ungdomsverksamhet Bro:n. Men efter dubbelmordet i Bro i februari i år bytte de inriktning och ville jobba emot våld, bland annat genom att arrangera en talkshow och en antivåldsmanifestation.

Alla kunde inte vara med idag men tre av dem finns på plats: Willow Atteyeh, Pawan Harshami och Saron Woldemariam. De hjälps åt med att måla plakat inför protestmarschen.

-Det känns bra att det här har gått från att vara en abstrakt idé till något som händer i verkligheten. Det var lärorikt och kanske kan vi göra något liknande i framtiden, säger de.

Tre personer tittar mot kameran.

Artisten Zako från Malmö med sin fru Jasmine och ungdomsproducenten Sharmarke Elmi. Foto: Kristina Andersson

På scen inleder poeten och rapparen Zako från Malmö med ett tydligt antivåldsbudskap. Zako, eller Yehia Zakaria som han egentligen heter, skriver om verkliga händelser, det kan vara känsliga berättelser om liv och död. Ofta med budskapet att lägga ner vapnen. Han framför två av sina mest spelade låtar – Krigare och Jag ler – samt läser dikten Gul och blå.

Person sjunger på scenen.

Många unga fans var på plats för att se Jossan uppträda. Foto: Kristina Andersson

Artisten Jossan, Josefine Vardakis Lembke, har en hel del unga fans på plats med mobilen i filmläge, när hon sjunger Droppa ditt magasin, om en självupplevd händelse med en kille för några år sedan.

Personer som promenerar.

Protesttåg genom Bro. Foto: Kristina Andersson.

Ida Texell, Upplands-Bros nya kommundirektör, säger några ord före det gemensamma protesttåget genom centrala Bro centrum. På plakaten finns budskap som "Vi ska vara trygga", ”Peace-Love” och ”Tillsammans är styrka” tillsammans med hjärtan i olika storlekar och färger.

Person på scenen.

Farstapoeten Iman Talabani läser sin dikt Askan från branden. Foto: Kristina Andersson,.

Den 20-åriga poeten Iman Talabani från Farsta avslutar manifestationen. Rösten är intensiv och laddad när hon framför sin dikt Askan från branden, där titeln är en metafor för förorten som brinner och där ungdomarna i Farsta och på andra ställen är resultatet av branden.

Solen gassar och fortfarande finns det läsk, popcorn och Smakis kvar. Många barn dröjer sig kvar, cyklar runt och ber om en dricka till, pratar med ungdomarna från Fryshuset, medan scenen plockas ner och manifestationen övergår i en loj söndagseftermiddag i augusti.

– Manifestationen var lyckad och blev en viktig markering mot våldet. Det är glädjande att så många deltog, både unga och äldre. Boende i Bro och i hela kommunen ska kunna sig trygga där de bor. Vi kommer aldrig att tolerera våldet på våra gator och det får aldrig bli en normaliserad del av vår vardag, därför är det viktigt att vi agerar. Nu fortsätter arbetet mot ökad trygghet i kommunen genom en rad aktiviteter, säger Rafif Makboul, trygghets- och preventionschef i Upplands-Bro kommun.

Är du 16–20 år och vill själv engagera dig? Titta in hos Bro:n i Bro centrum! Läs mer på kommunens webb.

 

Fler bilder från manifestationen

KOMMUNENS TRYGGHETSARBETE

Kommunen jobbar brett med att skapa trygghet på kort och lång sikt. Det här är några av de saker som görs för att öka tryggheten:

  • Ett nytt trygghetscenter för Upplands-Bro kommun öppnar vid årsskiftet. Det kommer att ligga i Bro centrum. Polis, räddningstjänst, preventionssamordnare, ungdomsstödjare, väktare, trygghetsvärdar med flera kommer att finnas där. Tanken är både att samarbetet mellan aktörerna ska underlättas och att den lokala tillgängligheten ska öka.
  • Kommunen har upphandlat ny väktarbevakning från september 2019. Inom ramen för avtalet kommer väktarnärvaron i Bro centrum och på andra strategiska platser att utökas.
  • Utökad kamerabevakning. Planen är att öka kamerabevakningen på strategiska platser i kommunen.
  • Trygghetsvärdar som rör sig ute på gator och torg under fredag- och lördagkvällar samt extra vid behov. De nås på trygghetstelefonen, 08-518 321 47.
  • Fryshuset är på plats i Bro centrum under eftermiddagar och kvällar.
  • Kommunen stöttar grannsamverkan och finansierar grannstödsbilen som arbetar brottsförebyggande. Bilen kör runt på dagtid och nås på telefon 073-961 65 30.
  • Nattvandringen är föreningsdriven. Olika föreningar turas om att nattvandra i kommunen.
  • Ungdomsstödjarna arbetar uppsökande mot barn och unga i kommunen och ger stöd samt rådgivning.
  • Sociala insatsgruppen (SIG) är en avhopparverksamhet för unga i risk att hamna i kriminalitet och destruktiva miljöer eller för de som vill lämna en kriminell livsstil.

Relaterade nyheter

Upp