16JUL2019

Upplev natursköna Rösaring i unik dansföreställning

Forntid möter nutid när gruppen Ingrid Olterman Dans tar med publiken på en unik upplevelse på historisk mark i föreställningen Dans på Rösaring. På Arkeologins dag, söndagen den 25 augusti, ges två föreställningar – där även publiken bjuds in att dansa.

Fornlämning sedd ovanifrån.

Högt över Mälaren ligger Rösaring med en vikingatida processionsväg, gravhögar, rösen och en stenlabyrint. Foto: Can Burcin Sahin/LCProBild AB

På en halvö utanför Bro ligger Rösaring med en vikingatida processionsväg, gravhögar, rösen och en stor stenlabyrint. I föreställningen Dans på Rösaring får publiken följa med på en promenad genom skogen, längs processionsvägen, och fram till stenlabyrinten Rösaring. Sedan framförs nutida dans, till ljudet av slagverk och fiol.

Publik och artister skapar unik händelse tillsammans

Tanken är att knyta samman de historiska fornlämningarna med nutiden och låta artisterna forma en unik händelse tillsammans med publiken, som också bjuds in att delta i dansen. Utgångspunkten är platsens atmosfär, historia och människors längtan efter någonting rituellt.

– Vi försöker inte skapa ett historiskt verk, utan det är vår upplevelse av platsen som vi arbetar med. Tanken är att vi stänger av alla mobiler och går in i den här känslan av någonting nästan rituellt, säger koreograf Ingrid Olterman som själv kommit med idén till förställningen.

Porträtt på kvinna.

Ingrid Olterman har många års erfarenhet av att dansa i olika miljöer i landskapet och naturen. Foto: Martin Vind Zettersten

Ingrid Olterman står också för idén till koreografin, som sedan har utformats i dialog med dansarna. Att dansa ute i naturen och andra miljöer i landskapet är någonting hon har arbetat med i många år, närmare bestämt sedan 1986.

– Det började med att vi inte hade någon studio att dansa i, förklarar hon med ett leende.

Rådfrågat arkeolog för att lära känna platsen

För att få ett grepp om Rösaring har Ingrid Olterman inhämtat en historisk tillbakablick från arkeologen Lars G. Holmblad, som ofta leder guidade turer till Rösaring och andra historiska platser i Upplands-Bro. Förutom labyrinten och processionsvägen finns här flera lämningar som väcker frågor kring hur platsen användes.

I ena änden av processionsvägen har arkeologer funnit spåren av en liten byggnad, vilken har tolkats som en likbod. I andra änden ligger en gravhög. Längs med vägen finns gropar med jämna mellanrum, vars användning är okänd, men en idé är att där kan ha funnits fyrfat med ceremoniella eldar. Kanske var likboden utgångspunkten för en procession längs vägen mot platsen där likbålet stod och gravhögen sedan byggdes.

Relaterade nyheter

  • 3 OKT 2019
    Höstlovet närmar sig med stormsteg! Här kommer årets höstlovsprogram med massor av roliga aktiviteter under vecka 44: Konstskola, skräckteater, bio, halloweenfest, bågskytte, keramikkurs, stallhäng och mycket mer.
  • 30 SEP 2019
    Drömjobb och demokrati var temat när det bjöds på talkshow på Stora scenen i Kulturhuset i fredags. Kvällens värd Barakat B Ghebrehawariat alias Demokratiagenten samtalade med tre unga kreatörer – en poet, en dansare och en youtuber...
  • 10 SEP 2019
    Efter en regnig start på dagen lättade äntligen molntäcket och solen sken över både den nyinvigda aktivitetsparken och alla besökare som hade kommit för att fira 2019 års upplaga av Fest i byn i Bro centrum.