17JUN2019

Lekvänliga hästar invigdes vid kommunens nya stall

Söndagens hopptävlingar på kommunens ridanläggning i Bro inleddes med avtäckning av den offentliga konst som placerats vid entrén till anläggningen. På den lilla stallbacken välkomnas nu besökarna av fyra små betonghästar, som man kan sitta, ligga och stå på – eller bara ge en vänskaplig kram!

Barn som kramar en hästskulptur.

Luca hälsar de nya hästarna välkomna på stallbacken. Foto: Hannah Rydstedt

För två år sedan kunde ridskolans hästar flytta in i det nya stallet. Nu har de fått sällskap av fyra betonghästar av konstnären Lissy Boesen. Den konstnärliga utsmyckningen invigdes söndagen den 16 juni.

– Den är en del av en utvecklingsplan där bland annat det nya stallet, konsten, utvidgning av betesmarken och rivning av det gamla stallet ingår, säger Hannah Rydstedt, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun.

En plats för socialt häng

Hästarna skapades ursprungligen som skulpturer och har många kollegor i parker runtom i Sverige. Upplands-Bro Ryttarförening, UBRF, som bedriver ridskoleverksamhet på ridanläggningen, önskade ”ett verk att vara på”. Detta har hörsammats, då platsen med betonghästarna är tänkt att vara en miljö för socialt ”häng”.

– Vi hoppas de ska vara till stor glädje mellan ridlektionerna och under många år framöver, säger Hannah Rydstedt.

Man omgiven av fyra små betonghästar.

"Vi ska vara stolta över vårt stall. Stolta över alla dem som jobbar, sliter och tränar här", säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson (C) i sitt invigningstal.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, hyllade i sitt invigningstal alla dem som jobbar, sliter och tränar i stallet. För honom symboliserar de fyra hästarna fyra viktiga begrepp: ihärdighet, ansvar, ledarskap och framgång. Stallet är en plats där många tidigt får öva upp sig i dessa egenskaper.

Många chefer har en bakgrund inom ridsporten

– Jag läste en artikel för några år sedan om att påfallande många kvinnor på chefspositioner har en bakgrund i stall liknande detta. Det är väl knappast någon slump kan man tänka. Här lär man sig att leda sig själv, att leda hästar, att leda andra, konstaterar Mattias Peterson (C).

Han är glad och stolt över att det finns så många hästar och hästintresserade i kommunen.

– Om hästarna plötsligt folkbokfördes så skulle vårt invånarantal göra ett stort skutt uppåt i statistiken, skojar han.

Avtäckning av hästskulpturer.

Söndagen den 16 juni avtäcktes hästarna under ceremoniella former.

Barn som står upp på en hästskulptur.

Luca förstod genast hur de nya hästarna skulle användas!

Relaterade nyheter

Upp