12JUN2019

Textilkonsten lever i nya sommarutställningen

Vi väver, stickar, syr, virkar och broderar i Upplands-Bro – detta är temat för sommarens stora textilutställning i Konsthallen. Under invigningen fanns mästerspinnaren och vävaren Stefan Moberg på plats vid sin vävstol. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson (C) var mäkta imponerad över alla bidrag som kommit in från lokala konstnärer och konsthantverkare.

Kvinna bredvid två tyghönor.

"Kom och se vad vårens slöjdsalonger har bjudit på och upplev textilt hantverk", uppmanar kulturintendent Anna Sjunnesson. Foto: Martin Vind Zettersten

– Här ser vi ju en explosion av idéer och olika former, konstaterar Mattias Peterson (C) i sitt invigningstal under vernissagen den 11 juni.

Textil är årets tema för utställningarna i Konsthallen i Kungsängen. Under våren har det dessutom arrangerats stickkaféer och slöjdsalonger. Alla har sedan haft möjlighet att lämna in textila föremål till sommaruställningen som, utöver Stefan Mobergs vävinstallation, består av deltagarnas egna verk. Totalt rör det sig om över 100 objekt av 25 utställare. Besökarna kommer även att kunna prova på att själva väva på en vävstol.

– Brobon Stefan Moberg kommer att vara här och man kommer att kunna följa hans arbete från start till mål. Man kan dessutom ställa frågor till honom. Vad vi ser i den här lokalen är exempel på en levande konstscen, säger Mattias Peterson (C).

Man vid vävstol.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson (C) invigde den nya utställningen i Konsthallen.

Växte upp bland vävstolar

Stefan Moberg växte upp i ett hus fullt av vävstolar, eftersom hans mormor, moster och mamma hade drivit ett väveri. 2014 skaffade han sig sin första egna vävstol – och började samtidigt att spinna garn. Han har kommit trea i Spinn-SM och nu undervisar han i både spinning och vävning, utöver sin tjänst som cellolärare på Kulturskolan.

Under utställningen blir Stefan Mobergs vävande en pågående installation, där han sitter vid sin egen vävstol: en svensktillverkad Öxabäck.

– Den brukar kallas för vävstolarnas Rolls-Royce, berättar han samtidigt som han förbereder varpen, ett pilligt jobb som kallas för att förskeda.

Man vid vävstol.

Under utställningen kommer besökaren att kunna följa Stefan Mobergs vävprojekt i realtid.

Kultur är en viktig basvara

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mattias Peterson (C), hoppas att så många som möjligt hittar till utställningen i sommar, för att bli inspirerade och hänförda. I sitt invigningstal betonar han att vi alla behöver kultur och hur viktigt det är med ett lokalt, levande kulturliv.

– Ibland talar man om konst och kultur som om det vore en lyxvara. Det är fel. Konst och kultur är en basvara, som potatis, bröd och tvål, konstaterar han.

Relaterade nyheter

  • 16 JUL 2019
    Forntid möter nutid när gruppen Ingrid Olterman Dans tar med publiken på en unik upplevelse på historisk mark i föreställningen Dans på Rösaring. På Arkeologins dag, söndagen den 25 augusti, ges två föreställningar – där även publiken...
  • 17 JUN 2019
    Söndagens hopptävlingar på kommunens ridanläggning i Bro inleddes med avtäckning av den offentliga konst som placerats vid entrén till anläggningen. På den lilla stallbacken välkomnas nu besökarna av fyra små betonghästar, som man...
  • 6 JUN 2019
    Den 7 september firar vi Fest i byn i Bro centrum. Vill du, ditt företag eller förening delta? Nu är anmälan öppen för dig som vill ha marknadsknallar, visa upp ditt företag eller förening. Eller varför inte rensa undan hemma och sälj...