28MAJ2019

Bananer, folkfest och glam på Kungsfesten

Uppblåsbara bananer, dinosaurier, glammig syntpop, rappare och en stjärna från Melodifestivalen underhöll Upplands-Broborna under årets upplaga av Kungsfesten. Trots det lite kyliga vädret var det många Upplands-Brobor som dök upp och firade Kungsängens egen dag.

Visiteur uppträdde med en specialskriven låt för Kungsfesten.

– Vi är jättenöjda med scenframträdandena. Tanken var att det skulle finnas något för alla och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Sara Eklind, projektledare för Kungsfesten.

Kungsängens årliga kalas drog igång med att kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M) smällde av en konfettiraket från scenen.

Efter invigningen bjöd Upplands-Bro folkdansgille på musik- och dansuppvisningen, där barnen stod i centrum.

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M), invigde Kungsfesten.


”Ska försöka få solen att skina”

Efter dansuppvisningen var det dags för dagens första musikframträdande. Kulturskolan bjöd på stor musikalisk variation och värmde upp publiken ordentligt innan rapparen Dogge Doggelito gjorde entré på scenen.

– Jag är jätteglad över att få vara här tillsammans med er på Kungsfesten. Jag ska göra mitt bästa för att få solen att skina, berättade Dogge från backstageområdet.

Sagt och gjort. Men hjälp av hiphop, salsa och reggaeton lyckades Alby-rapparen till slut skingra molnen till publikens stora förtjusning.

– Innan konserten lovade jag att jag skulle försöka locka fram solen, ropade Dogge glatt från scenen, innan han avslutade sin konsert med dansande ungdomar på scenen.

Dogge Doggelito fick solen att skina.


EU-debatt

Eftersom Kungsfesten gick av stapeln dagen innan valdagen i EU-valet, arrangerades en EU-debatt från stora scenen. Tara Moshizi, moderator och programledare för Kulturnyheterna i Svt modererade diskussionerna.

Miljöfrågan, medlemskapet i EU, säkerhet och trygghet och integration var några av frågorna som behandlades under den välbesökta debatten.

EU-debatten lockade många åhörare.


En kung gör entré

Vem dagens största stjärna var rådde det aldrig någon tvekan om. Redan från scenshowens första början var det tydligt att Sean Banan var publikens stora favorit. Förutom att framföra sina största hits, bjöd Sean på tårtkastning, robotdans, dans med dinosaurier och ett och annat tal riktat mot både barn och föräldrar.

– Det är viktigt att man får vara sig själv. Vad man än tycker om att göra, ropade Sean från scenen.

Sean Banan gjorde entré utklädd till en dinosaurie.


Specialskriven låt för Kungsfesten

Om Sean Banna stod för mest färg och energi på scenen var det ingen tvekan om vilket band som kom på andraplats. Det glammiga syntpopbandet Visiteur höll inget tillbaka när de bjöd på Upplands-Broborna på en kreativ och färgsprakande scenuppvisning.

Innan konserten var slut flörtade bandet framgångsrikt med publiken.

– Vår sista låt är en specialskriven låt för Kungsfesten. Den handlar om att vara kung och heter Royalty, meddelade Visiteurs sångare, som för dagen var stiligt klädd i rosa och svart.En stjärna från Melodifestivalen

Kvällens sista artist var ingen mindre än Melodifestivalenstjärnan Wiktoria. Många hade samlats för att se popsångerskan avsluta Kungsfesten. Och trots visst teknikstrul lyckades Wiktoria hålla publiken i ett järngrepp under hela konserten.

Särskilt den yngre publiken uppskattade Wiktorias närvaro på Kungsfesten. Efter konserten väntade en lång kö av autografsugna barn och ungdomar.


Knallar, företag och föreningar

Förutom musik bjöd Kungsfesten på underhållning i form av en stor loppis, föreningar, knallar, prova på-sporter, politiska partier, food trucks och företag. Och det är just variationen som Kungsfestens projektledare eftersträvar.

– Vi är jättenöjda med årets arrangemang, även om vi så klart gärna sett lite mer sol. Vi ser redan fram emot nästa år och då hoppas vi kunna stå för ett ännu bättre och mer varierande upplägg, säger Sara Eklind, projektledare för Kungsfesten.

Kungsfesten arrangerades på Kungsängens IP lördagen den 25 maj.

Fler bilder från Kungsfesten

Många fyndade på loppisen.

Den uppblåsbara fotbollsplanen var populär bland Kungsfestens yngre besökare.

Derun Amin som vann deltävlingen av Funkisfestivalen i Upplands-Bro kommun uppträdde också på Kungsfesten.

Relaterade nyheter

Upp