27MAJ2019

Så räknas din röst i EU-valet

Tidigt på valnatten presenteras det preliminära valresultatet i EU-valet. Men varför dröjer det flera dagar till det slutliga valresultatet?

– Rösterna ska räknas noga och flera gånger, säger Karl-Erik Lindholm, valnämndens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Karl-Erik Lindholm är ordförande i valnämnden i Upplands-Bro kommun.


Så funkar rösträkningen

Söndagen 26 maj klockan 21.00 avslutas röstningen i årets val till Europaparlamentet. Senare på kvällen presenteras det preliminära valresultatet på Valmyndighetens webbplats: www.val.se.

På förmiddagen, måndagen den 27 maj, börjar den slutliga rösträkningen. Alla röster som räknats på valnatten räknas en gång till, men nu räknas även personrösterna. Och precis som under den preliminära rösträkningen i din vallokal är du välkommen att sitta med och bevittna hela processen.

– Offentlig rösträkning är ett fundament i vår demokrati, säger Karl-Erik Lindholm.

Preliminär rösträkning

Valnämnden har beslutat att den avslutande preliminära rösträkning för EU-valet 2019 ska genomföras onsdagen den 29 maj 2019, klockan 09.00. Den avslutande preliminära rösträkningen omfattar de röster som inte har räknats i vallokal den 26 maj, och sker i kommunhuset i Kungsängen. Exempel på sådana röster är brevröster, förtidsröster från anda kommuner och ambassadsröster.

Rösträkningen är offentlig. Anmäl dig i receptionen vid ankomst om du önskar att följa rösträkningen på plats.

Offentlighet och valobservation

All röstmottagning och rösträkning är offentlig. Vem som helst får komma och se hur röstmottagningen och rösträkningen genomförs. Men röstmottagningen och rösträkningen får inte störas.

Offentlighet och valobservation

Veckan efter valet – dag för dag

26 maj - valdagen
Vallokalerna har öppet 08.00-21.00. När röstningen har avslutats genomför kommunerna en preliminär rösträkning. Resultatet kommer att visas på val.se.

27 maj
Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen. Då räknas även personrösterna. Räkningen tar cirka en vecka.

29 maj
Valnämnderna genomför den preliminära rösträkningen av förtidsröster som inte granskades på valdagen. Resultat är preliminärt och publiceras på val.se. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

Cirka en vecka efter valdagen
Valmyndigheten fördelar mandaten och fastställer valresultatet. Valet avslutas genom att Valmyndigheten publicerar valresultatet på myndighetens anslagstavla och webbplats.

Källa: Valmyndigheten

Relaterade nyheter

Upp