23MAJ2019

5-åringar fyllde torget när ny utställning skulle invigas

Hundratals barn fyllde torget i Kungsängen när utställningen "Förskolan, Trumgräshoppan och Glasbolaget" skulle invigas. Under hela våren har hållbarhetsprojektet Trumgräshoppan pågått, där kommunens alla 5-åringar varit involverade, och nu presenteras resultatet i en fantasifull och imponerande utställning i Konsthallen.

Unga representanter från kommunens förskolor fick tillsammans klippa invigningsbandet. Foto: Martin Vind Zettersten

Hållbarhet och skönhet – kan dessa två kombineras? Ja, det bevisar de 350 förskolebarn som tillsammans skapat utställningen som nu visas i Konsthallen i Kungsängen och i Konstkuben i Brohuset. Onsdagen den 22 maj invigdes utställningen med bland annat dans, musik, sång och tal av Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M).

Vädret bjöd på idyllisk sommarvärme

Solen strålar och bäddar in Kungsängens nya torg i riktig sommarvärme när förskolegrupperna, en efter en, tågar in till musik – tills hela torget är fyllt med 5-åringar i färgglada västar. Kulturintendent Anna Sjunnesson inleder invigningen med att hälsa alla barn välkomna.

– Jag är så glad över att ni har gjort alla de här fina sakerna så att jag får visa dem i Konsthallen, konstaterar hon.

Kulturintendent Anna Sjunnesson välkomnar Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) till invigningen.

Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) tar över mikrofonen och avslöjar att han redan har kikat lite på utställningen:

– Och jag är imponerad av det arbete som ni har gjort. Det finns bara en sammanfattning som jag kan säga och det är: Bra jobbat! utropar han.

5-åringar bjöd på sång som berörde

Sedan drar musiken i gång och hela torget gungar av hoppande barn, när alla ska dansa till sången "Gräshoppan". Det blir fler framträdanden med sång, intervjuer och dans, innan bandet ska klippas av 5-åriga representanter från de olika förskolorna. Därefter sjunger Ekbackens 5-åringar "Du ska inte tro det blir sommar" och en och annan tår fälls bland de vuxna åhörarna.

Mixerbord i förgrunden. Torg fyllt med barn i bakgrunden.

Hela torget sjöng och dansade under invigningen.

Efter inledningen på torget fick förskolorna, en efter en, besöka utställningen i Konsthallen. Det blev många imponerade glädjerop. Även om 5-åringarna själva skapat utställningens innehåll, var det en upplevelse för dem att se allt sammanställt i en konsthall.

Barnens kreativitet imponerar

Minst lika imponerade var de vuxna besökarna.

– Det är fantastiskt att se barnens tankar och hypoteser i deras kreativa skapande. Se hur de lär sig genom hela processen, säger Linda Bygde, utvecklingsledare på Östra Kungsängens förskolor och en av initiativtagarna till projektet Trumgräshoppan.

En annan som lyser av glädje är Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för förskolorna i Upplands-Bro. Hon kläckte idén att man kunde samarbeta med Glasbolaget i Bro, där barnen lärt sig allt om glastillverkning och bland annat fått blåsa sina egna glas.

Kvinna framför konstverk.

Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för förskolorna i Upplands-Bro.

Kort fakta om Trumgräshoppan

Trumgräshoppan lever på Rösaring. Den kan höras trumma varma sommardagar när solen lyser riktigt starkt. Då trivs denna färgglada insekt.

Projektet Trumgräshoppan handlar om den rödlistade (starkt utrotningshotade) arten, där alla 5-åringar i de kommunala förskolorna i Upplands-Bro har lärt sig om ekologi och hållbarhet genom att studera trumgräshoppan.

Utställningen om trumgräshoppan finns att beskåda i Konsthallen, med Kungsängens förskolor, och i Konstkuben i Brohuset, med alla förskolor i Bro representerade, och pågår t.o.m. den 4 juni 2019.

Se fler bilder från invigningen och utställningen i Konsthallen i bildspelet:

Relaterade nyheter

  • 3 AUG 2020
    Den 20 augusti drar höstterminen igång på skolorna i Upplands-Bro. För den som behöver specialkost, skolskjuts, modersmålsundervisning eller plats på fritids, och ännu inte har anmält detta, är det hög tid att göra det. Det går enkelt...
  • 30 JUL 2020
    I augusti 2020 startar nästa omgång av vård- och omsorgsutbildningen på Vuxenutbildningen i Kungsängen. Sista ansökningsdag är 8 augusti.
  • 26 JUN 2020
    Upplands-Brogymnasiet satsar på en Lokal Idrotts Utbildning (LIU) tillsammans med Föreningen Upplands-Bro Basket, FUBB, med start från höstterminen 2020.
Upp