21MAJ2019

Barn byggde bo för kommunens fåglar

Fredagen den 17 maj var det inte bara Norges nationaldag. Det var också dagen då ett antal fågelfamiljer fick nya hem i skogen vid gamla vattentornet. Byggentreprenörer var ett gäng kreativa barn från Öppna förskolan, som hade samlats på torget i Kungsängen för att dekorera fågelholkarna.

Barn som dekorerar en fågelholk.

Emma, 3 år, skapar ett dekorativt hem för kommunens fåglar.

Med löv, barr, grenar, mossa och annat fint var det ingen hejd på kreativiteten. Tillsammans med sina föräldrar skapade barnen de mest fantasifulla fågelholkar, samtidigt som de fick lära sig om fåglar av kommunekologen Maria Elfström.

När fågelholkarna var färdiga blev det promenad till skogen vid gamla vattentornet, där Maria Elfström hjälpte barnen att sätta upp holkarna i träden. Det hela avslutades med korvgrillning i solskenet.

Råder bot på bostadsbristen

Förväntade bosättare i de nya hemmen är bland annat blåmesar, talgoxar, svartvita flugsnappare och en och annan rödstjärt. Speciella holkar för fladdermös fanns också med bland bostäderna, som tillsammans bildar ett mindre radhusområde för fåglar – fast uppe i träden förstås.

– Det är alltid bostadsbrist i skogen, så det här är ett sätt att fler fåglar får en plats att häcka på, säger Maria Elfström.

Kvinna sätter upp fågelholk i ett träd.

Kommunekolog Maria Elfström ser till att holkarna hamnar på plats i skogen vid det gamla vattentornet i Kungsängen.

Arrangemanget var ett samarbete mellan kommunekologerna, Öppna förskolan och Kulturhuset, och det var kulturproducent Malin Rülf som kom med den ursprungliga idén.

– Jag ville göra någonting i naturen, berättar hon.

Nöjda deltagare – stora som små

Att det blev ett uppskattad event rådde det ingen tvekan om.

– Det är kul att de anordnar någonting som är lite annorlunda och inte bara lek och skoj, utan har ett syfte. Det är jätteroligt att kommunekologen är här så att man kan ställa frågor, säger en av de deltagande mammorna.

Äldsta sonen Lion, 5 år, är nöjd med sin holk.

– Ja, någon fågel ska flytta in! konstaterar han.

Relaterade nyheter

Upp