8MAJ2019

Fullt blås på Kulturskolans Frökonsert

Kulturskolans yngsta elever bjöd på 50-talsrock, klassisk musik, dans och körsång under Frökonserten på Ekhammarscenen i Kungsängen tisdagen den 7 maj.

Maximilian Budell och My Elfström spelar valthorn i en brassklass.

Maximilian Budell och My Elfström spelar valthorn i en brassklass. Foto: Kristina Andersson

På den årliga Frökonserten uppträdde Kulturskolans förstaårselever på Ekhammarscenen inför en entusiastisk publik med mycket spring i benen – många småsyskon var på plats. Det är artonde året i rad som konserten arrangeras i kommunen och programmet innehöll allt från stråk- och blåsmusik till keyboardspel, körsång och dans.

- Det är roligt att jobba med den här konserten för att den får eleverna att känna sig glada, stolta och peppade att fortsätta med musik eller dans, berättar Sara Lindell Heed, som är sångpedagog och har jobbat med planeringen av evenemanget.

Sofia Olofsson, i vanliga fall danslärare, var konferencier under kvällens föreställning, som inleddes med att keyboardisterna rev av den svängiga rockklassikern See you later alligator.

Stråkklasserna från Finnstaskolan tillsammans med nybörjarna på stråkinstrument spelade Sinfonia och en nystartad orkester från Bro, De bästa musikalerna, bjöd på en inlevelsefull version Old MacDonald på tvärflöjt, trummor och trombon med roliga ljudeffekter.

Sångarna framförde The lions sleeps tonight, som var med i filmen Lejonkungen, och Pharrell Williams megahit Happy.

Livia Lanthén och de andra dansarna charmade publiken. De dansade till musik från Disney-filmen Vaiana och använde stora blåa tygsjok.

Livia Lanthén och dansgruppen charmade publiken. Foto: Kristina Andersson

En elva tjejer stor dansgrupp charmade publiken med en havsinspirerad dans med blåa tygsjok. Musiken kom från Disneyfilmen Vaiana om en polynesisk prinsessa. En av dansarna var sexåriga Livia Lanthén med glittrig enhörningströja och havsgrön kjol. Hon och flera av hennes klasskamrater går på dansmix, som det heter. Gruppen har övat på Vaiana-dansen under den här terminen.

-Det var svårt först men inte när vi hade lärt oss hela dansen, säger hon.

Vad var då roligast med föreställningen?

-Att jag fyller sju år imorgon, avslutar Livia med ett glittrigt leende.

Nioåringarna Maximilian Budell och My Elfström spelar valthorn i en brassklass som håller till på Brunnaskolan. Där har de fått pröva olika instrument – trumpet, trombon och valthorn.

Under konserten framförde de Spanien, Köp varm korv och Let’s begin tillsammans med trumpetare och trombonister från brassklasser på flera skolor och Kulturskolans nybörjare.

- Jag var lite nervös före konserten men det gick över. Det var roligt att spela inför publik, säger My Elfström.

Hon rider och går på gymnastik också så det återstår och ser vilka aktiviteter som lockar mest i längden.

Finalnumret stod alla barnen på scenen och släppte loss i björnen Baloos bamsehit Var nöjd med allt som livet ger ur Djungelboken. När deltagarna bugade fint för publiken hördes för första gången under kvällen några spridda ”Katten, musen, tiotusen”, vilket var vad barnen under genrepet hade tränat på att säga tyst för att veta hur länge de skulle buga.

Några bubblande skratt satte punkt för en väl genomförd och uppskattad konsertkväll.

Läs mer om Kulturskolans kurser

Efter föreställningen fick barnen rosor.

Efter föreställningen delades ut rosor. Foto: Kristina Andersson

Relaterade nyheter

Upp