5APR2019

Succéshow med brandmän och Kulturskolans elever

Under tre intensiva dagar har 1800 barn sett föreställningen "Larmet går på Upplands-Bro brandstation". På ett lekfullt och pedagogiskt sätt blandas säkerhetsfrågor med teater och musik i denna pjäs, som framförs av Kulturskolans elever tillsammans med brandmän från Brandkåren Attunda. Manus har brandman och projektledare Kristina Gissler skrivit.

Orkester med publik

Hela vagnhallen fylldes med barn när musikteatern "Larmet går" framfördes på brandstationen i Bro. (Foto: Martin Vind Zettersten)

Vilket nummer ska man ringa om det brinner?

"Ett ett två – lätt att slå!!!" vrålar 300 barn i kör. Budskapet har nått fram!

I musikteaterns form fick barn från förskolor, förskoleklasser, årskurs 1–3, familjedaghem och öppna förskolor lära sig om bland annat brandvarnare, brandsläckare, flytvästar, cykelhjälmar och hur man utför en Heimlich manöver om någon har satt i halsen.

En föreställning det ryker om

Brandmännen sparade inte heller på effekterna när det kom till förevisning av hur man till exempel släcker en brand på spisen. Effektfulla små rökbomber bäddade stundtals in både brandmän och Kulturskolans elever i en dimma. Pjäsen framfördes på brandstationen i Bro och den unga publiken täckte i stort sett hela golvet inne i vagnhallen.

Brandmän och barn framför musikteater tillsammans.

Brandmännen rycker in när teaterelevens rollkaraktär somnat med en kastrull på spisen.

De sjungande brandmännen ackompanjerades av Kulturskolans egen orkester och skådespelet framfördes av brandmän tillsammans med Kulturskolans teaterelever.

– När vi fick frågan om att göra det här med brandkåren så var det självklart att tacka ja. Det har gått fantastiskt! Det är så många duktiga elever och lärare som varit med. Jag är så imponerad, säger Kulturskolechefen Åsa Källström.

Två kvinnor i närbild.

Gunilla Åberg-Dahlberg, biträdande Kulturskolechef och Åsa Källström, Kulturskolechef, var imponerade över elevernas insatser.

Biträdande Kulturskolechef Gunilla Åberg-Dahlberg stämmer in:

– Det är helt fantastiskt med så många entusiastiska barn som är här och tittar. Det är ett bra sätt att få ut budskapet på och ett jättefint samarbete.

Premiär i Upplands-Bro

Tidigare har denna bejublade musikteater om säkerhet satts upp på Knivsta brandstation i Knivsta kommun under fyra år i rad. I år blev det premiär i Upplands-Bros kommun.

– Det här är en jättehit för oss. Med ganska små medel når vi ut till jättemånga människor, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda.

Han förklarar att barnen i sin tur med största sannolikhet kommer att gå hem till sina föräldrar och nöta in budskapet och på så sätt sprida säkerhetstänket.

– Barn är jätteduktiga på att tjata hemma, skrattar han.

Brandmän och orkester på scen.

Brandman och projektledare Kristina Gissler förevisar en flytväst.

Flicka med tvärflöjt.

Kulturskolans elever framförde musik inför fullsatt publik.

Brandman och flicka på scen.
Kulturskolans orkester.
Brandmän och orkester på scen.
Man vid mixerbord.
Kvinna dansar på scen.
Rök från konstgjord brasa på scen.
Orkester och brandmän.

Relaterade nyheter

Upp