20DEC2018

Finstämt när Kultur- och miljöstipendier delades ut

Varje år delar Upplands-Bro kommun ut ett antal kultur- och miljöstipendier. Bland årets stipendiater hittar vi bland annat en stark scenpersonlighet, en engagerad konstnär och en ­inspirerande naturfotograf. Stipendierna delades ut under kommunfullmäktiges möte den 19 december.

Bianca Lindvall

Bianca Lindvall inledde stipendieutdelningen med en sång av Lady Gaga. Här ackompanjerad av Emanuel Åkerlund på gitarr. Foto: Martin Vind Zettersten

Bianca Lindvall, årets mottagare av det så kalla Charlie Normanstipendiet, inledde stipendieutdelningen med en sång av Lady Gaga, ackompanjerad av Emanuel Åkerlund på gitarr och Sara Lindell Heed på piano. Precis som juryn konstaterar i sin motivering är Bianca "en musikalisk tjej med mäktig röst och stark scenpersonlighet" som "rör sig lätt mellan olika genrer och har stor potential att utvecklas vidare".

Under andäktig tystnad lyssnade hela fullmäktigeförsamlingen på hennes vackra tolkning av världsartistens sång. Efter rungande applåder fick hon sedan motta blommor och stipendiet som i år är på 12.000 kronor. Övriga stipendiater fick ta emot 5.000 kronor vardera.

Kristina Steen, Per-Ola Björn, Lotta Brandt, Bianca Lindvall, Ulf Björkdahl, Jan-Erik Tärnström

Stipendiaterna Kristina Steen, Per-Ola Björn, Lotta Brandt, Bianca Lindvall, Ulf Björkdahl och Jan-Erik Tärnström, som fick närvara i stället för Ebba Horn af Åminne. Stipendiaten Emma Ström kunde inte heller närvara vid utdelningen.

Totalt sju stipendiater

Totalt sju stipendier delades ut under kvällen. Emma Ström, som inte kunde närvara vid utdelningen, prisades för att hon "brinner för att med sin konst inspirera till tankar och reflektion, genom ett starkt uttyck i enkla former som väcker känslor och energi i betraktaren. I workshops, 'Art flows', en egenutvecklad kreativ process, låter hon deltagarna själva upptäcka och uppleva styrkan i konstens olika uttryck".

Ulf Björkdahl fick motta stipendium för "det fantastiska forsknings- och kulturarbetet om Gamla Landsvägen genom Upplands-Bro, från Stäket till Kalmarsand, dokumenterat i Boken om Gamla Landsvägen".

Ulf Björkdahl

Ulf Björkdahl tar emot sitt stipendium från juryns Jan G Westin (S).

Stipendiaten Per-Ola Björn "har under många år bidragit till kommunens miljöalmanacka med vackra och inspirerande naturfoton".

– Det är jätteroligt att man uppmärksammar foto som en konstform. Jag vill visa hur vackert det är i kommunen. Det skapar respekt för naturen så att man vill vara med och skydda den, kommenterar han priset.

Per-Ola Björn

Stipendiaten Per-Ola Björn med Mats Högberg (M) från juryn i bakgrunden.

Lotta Brandt beskrivs som en "slitvarg när det gäller konstutställningar och föreningsliv" som "delar generöst med sig av sitt kunnande inom textilt hantverk och skapar sociala sammanhang".

Lotta Brandt

Juryns Linda Pettersson (S) tillsammans med stipendiaten Lotta Brandt.

Stipendiaten Kristina Steen är enligt juryn "en rekvisitör i historiens tjänst, i hennes händer får tingen liv och berättar historier om män och kvinnor i flydda tider".

Kristina Steen

Kristina Steen var klädd enligt 1919 års mode, året då kvinnlig rösträtt infördes i Sverige.

Ebba Horn af Åminne kunde inte själv närvara vid kvällens stipendieutdelning. I stället mottog Jan-Erik Tärnström hennes diplom och blommor. Så här motiverar juryn hennes utnämning: "Ebba driver ett projekt kring återvinning av matavfall till jorden, driven av ett djupt och oegennyttigt engagemang för ekologi och odling som inspirerar".

Upplands-Bro kommuns stipendiekommitté består av ordförande Linda Pettersson (S), Mats Högberg (M), Jan G Westin (S) och kulturintendent Anna Sjunnesson.

Jan-Erik Tärnström

Jan-Erik Tärnström fick ta emot diplomet av Jan G Westin (S) i stället för stipendiaten Ebba Horn af Åminne.

Relaterade nyheter

Upp