30OKT2018

Snickeriglädje för boende på Kungsgården

Varje fredag besöker några av de boende på Kungsgården Snickeriet i Bro. Där tillbringas eftermiddagen med att snickra och förbereda produkter som ska säljas på Kungsgårdens julmarknad.

En smörkniv sandpappras omsorgsfullt.

En smörkniv sandpappras omsorgsfullt. Foto: Anna Malm Kelfve

Bland sandpapper, sågspån och verktyg träffar vi fyra personer som bor på Kungsgårdens vård- och omsorgsboende i Kungsängen. Platsen är Snickeriet i Bro, dit de åkt tillsammans med två av Kungsgårdens medarbetare. Fredagarna har blivit något av en höjdpunkt där skapandet står i fokus. Under hösten fokuserar de på att tillverka smörknivar och fågelholkar. Allt som tillverkas, med undantag av en fågelholk de ska sätta upp utanför ett fönster på Kungsgården, ska säljas på julmarknaden i början av december.

Bygge av fågelholk.

Bygge av fågelholk.

– Syftet med att besöka Snickeriet är dubbelt. Dels handlar det om att öka livskvaliteten för de som bor hos oss. Många har tidigare under livet ägnat sig åt att snickra och varför ska de behöva sluta med det? Ett annat syfte är att hjälpa de äldre att behålla kroppsliga funktioner, i det här fallet bland annat de finmotoriska. Utöver detta bidrar besöken också till den sociala samvaron, som vi vet är så viktig för personer i alla åldrar, säger Mitra Bejan Pour, enhetschef på Kungsgården.

Fågelholk, nästintill färdig för inflyttning.

Fågelholk, nästintill färdig för inflyttning.

Julmarknaden hålls onsdagen den 5 december, klockan 13:00-15:00, på Kungsgården, Torget 6 i Kungsängen. Där säljs olika former av hantverk, inte bara sådant som tillverkats under besöken i Snickeriet.


– Vi på Kungsgården tycker att det är viktigt att livet inte ska bli tråkigt bara för att man råkar bli gammal. Att stötta den enskilde individen i att fortsätta göra det som varit viktigt under hela livet är en självklarhet för oss, säger Helena Myöhänen, samordnare på Kungsgården.

Relaterade nyheter

Upp